Pandemia de COVID-19 dezvăluie situația scandaloasă din industria germană a cărnii
Sute de angajați din industria de prelucrare a cărnii din Germania sunt infectați cu COVID-19 sau se află în carantină, iar modul în care sunt tratați readuce în discuție condițiile de trai pentru angajații din această țară,comentează Deutsche Welle.
"«There is no free lunch»" spune un proverb american: cineva plătește întotdeauna prețul. Este valabil și pentru carnea ieftină consumată cu atâta plăcere de clienții din statele industrializate bogate. După ce sute de lucrători din estul Europei, angajați la marele abator german "Westfleisch" din orașul Coesfeld, s-au infectat cu noul coronavirus, se poate conchide: în criza actuală, acești oameni sunt cei care trebuie să plătească pentru carnea ieftină – în cel mai rău caz, chiar cu viața lor, comentează Deutsche Welle.
Managementul companiei de prelucrare a cărnii, a treia ca mărime din Germania, vorbește de responsabilitatea sa față de propriii angajați. În realitate - notează DW - întreaga branșă este deservită de lucrători angajați prin subcontractori – care angajează în special muncitorii români, bulgari sau polonezi.
Nimeni nu se simte responsabil "Westfleisch" și celelalte abatoare mari fac orice pentru a-și reduce costurile. Dar, oficial, ele nu admit că ar avea ceva de-a face cu condițiile nedemne pentru niște ființe umane în care trăiesc în Germania sute de muncitori străini, scrie Miodrag Soric care a realizat un reportaj despre abatorul din Coesfeld, unde s-au infectat mulți lucrători români cu noul coronavirus.
Detalii, pe Deutsche Welle.
Ministrul muncii: Voi pleca în Germania să verific condițiile de muncă ale românilor
"Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific și în teren condițiile de muncă și să discut cu românii. Nu plec de la premisa că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez așa nici pe angajatorii din țară, despre care PSD ar spune că sunt niște infractori. Așa cum am spus tuturor omologilor mei din țările membre UE în care avem comunități de români, mă voi implica în promovarea unei dezbateri europene orientate spre găsirea de soluții pentru ca, indiferent unde lucrează un cetățean european, în spațiul european, să existe o corespondență clară între măsurile de protecție socială și de siguranță la locul de muncă", a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
Ministrul muncii și șeful diplomației au fost audiați luni în Parlament pe tema situației muncitorilor români din Germania. Parlamentarii nu au fost mulțumiți de explicațiile celor doi și vor să înființeze o Comisie de anchetă.
Comentarii