Epidemia de COVID-19 se extinde cu repeziciune, iar multe dintre țările afectate anunță măsuri fără precedent. Totuși, vin vești bune dinspre China, țara de origine a noului coronavirus.

UPDATE:

SUA: Trump declară stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19

CIPRU anunță interdicție totală pentru călătorii

Guvernul Ciprului interzice intrarea oricărui călător, indiferent de cetățenie, cu excepția cetățenilor ciprioți, cu reședința pe insulă, a anunțat președintele Nikos Anastasiadis. (EURACTIV.com)

EUROPA este epicentrul pandemiei, spune șeful OMS

Peste 5.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului la nivel global, ''un prag tragic'', a anunțat vineri directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Europa este în prezent epicentrul pandemiei de Covid-19", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei video conferințe de presă la Geneva, cerând țărilor să "depisteze, să izoleze, să testeze și să trateze fiecare caz".

Șeful OMS a subliniat că numărul zilnic de noi cazuri identificate în Europa este mai mare decât cele raportate de China la apogeul epidemiei sale.

Numărul de decese la nivel global din cauza Covid-19 a depășit 5.000, în timp ce numărul total de cazuri de îmbolnăviri este în prezent de peste 132.000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, notează dpa.

POLONIA închide granițele

Polonia a decis să-și închidă frontierele călătorilor străini pentru a stopa răspândirea coronavirusului, în timp ce cetățenii polonezi care se întorc în țară vor rămâne două săptămâni în carantină.

ITALIA înregistrează o nouă zi neagră. Vineri au apărut 2.116 de noi cazuri confirmate. 250 de persoane au murit, cel mai mare număr înregistrat într-o zi de la debutul epidemiei. 

 

UCRAINA anunță primul deces și își închide frontierele pentru străini

Ucraina și-a anunțat vineri intenția de a-și închide frontierele pentru străini pentru cel puțin două săptămâni, într-un efort de luptă împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, în contextul în care a înregistrat vineri primul deces de Covid-19, relatează AFP, DPA și Reuters.

"În 48 de ore, țara noastră își va închide frontierele pentru cetățenii străini", a declarat secretarul Consiliului de securitate națională și de apărare, Oleksii Danilov.

Cetățenii ucraineni care au fost într-o țară cu o răspândire acută a coronavirusului vor primi permisiunea de a intra în Ucraina, dar trebuie să respecte procedurile legale de monitorizare, relatează media de stat. Guvernul va reevalua situația în timpul perioadei de două săptămâni.

În același timp, adjunctul ministrului sănătății a anunțat vineri că Ucraina a înregistrat primul deces provocat de noul coronavirus, o femeie de 71 de ani spitalizată cu o zi înainte în regiunea Jitomir (nord-vest) cu pneumonie, după ce s-a întors recent din Polonia. (Agerpres)

Comisia Europeană alocă 37 de miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19 

În plus, UE va permite statelor membre să cheltuiască mai mult pentru a combate coronavirusul

BULGARIA declară stare de urgență

Parlamentul Bulgariei a votat vineri în unanimitate pentru declararea stării de urgență până la 13 aprilie pentru a contracara răspândirea coronavirusului, după ce numărul cazurilor confirmate a crescut la 23, relatează Reuters.

Starea de urgență prevede interzicerea călătoriilor spre și dinspre țările cu niveluri mari de răspândire a coronavirusului și închiderea școlilor și universităților și permite poliției să intervină atunci când izolarea impusă persoanelor infectate nu este respectată.

Guvernul intenționează de asemenea să revizuiască bugetul de stat pe 2020 pentru a aloca mai multe fonduri pentru susținerea sistemului de sănătate, le-a spus premierul Boiko Borisov parlamentarilor. (Agerpres)

UNGARIA dispune revizuirea bugetului

Consecințele economice ale epidemiei de COVID-19 sunt 'incalculabile', a anunțat vineri premierul ungar Viktor Orban, care a dispus o revizuire deplină a bugetului pentru 2020 și a proiectului de buget pentru 2021, relatează MTI.

Într-un interviu pentru postul public de radio, premierul a mai precizat că și bugetele autorităților și instituțiilor locale vor trebui revizuite.

Guvernul lucrează la un plan de acțiune de protecție economică pentru sectoare specifice, a spus el, pentru că nu toate domeniile vor fi afectate la fel de puternic. Un nou plan de acțiune și un buget corespunzător trebuie pregătite cu scopul de a "restarta o economie blocată", a declarat Orban.

Alți trei cetățeni ungari au fost diagnosticați cu noul coronavirus în acestă țară, ceea ce ridică numărul cazurilor la 19. (Agerpres)

COVID-19 se extinde și în Africa

Ghana a confirmat joi primul caz de infecție cu noul coronavirus, devenind al 13-lea stat african afectat de pandemie. Kenya a anunțat vineri primul său caz, în timp ce Congo a raportat al doilea caz de COVID-19.

COVID-19: Africa impune restricții de călătorie europenilor  

BURSELE, puternic afectate

Epidemia lasă urme adânci în finanțele mondiale. Bursele au scăzut puternic joi, pe fondul veștilor despre extinderea infecțiilor cu noul coronavirus, iar piețele din Asia au continuat declinul și vineri.

Investitorii se tem că măsurile extreme de limitare a extinderii vor afecta puternic economiile lumii, provocând o recesiune globală. Dar, totuși, ultimele zile au adus și câteva informații pozitive.

CHINA raportează cel mai mic număr de noi îmbolnăviri

China a raportat vineri numai opt noi cazuri de contaminare cu coronavirus, cea mai scăzută cifră de la începutul publicării de statistici asupra epidemiei la mijlocul lunii ianuarie, relatează AFP.

Dintre aceste cazuri suplimentare, cinci au fost înregistrate în orașul Wuhan, epicentrul bolii COVID-19, unde virusul a apărut la sfârșitul lui 2019. Numărul total al deceselor în China continentală (fără Hong Kong și Macao) a ajuns la 3.176, din cele peste 80.000 de persoane contaminate.

În contextul îmbunătățirii vizibile din ultimele săptămâni, autoritățile au început să relaxeze restricțiile impuse celor 56 de milioane de locuitori din provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan. (Agerpres)

COREEA DE SUD anunță cel mai scăzut număr de noi infecții din ultimele trei săptămâni

Coreea de Sud, care a fost cel mai mare focar al epidemiei de COVID-19 după China, a raportat vineri cel mai scăzut număr de noi cazuri de infecții cu noul coronavirus din ultimele trei săptămâni, notează AFP.

Pentru prima dată, numărul de pacienți vindecați l-a depășit joi pe cel al noilor contaminări, au anunțat vineri Centrele din Coreea pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KCDC). Joi au fost înregistrate 110 noi cazuri, cea ce ridică la 7.979 totalul persoanelor contaminate în Coreea de Sud, în timp ce numărul pacienților complet vindecați și externați din spital s-a ridicat la 177. (Agerpres)

BULGARIA se pregătește să declare starea de urgență

Bulgaria se pregătește să declare starea de urgență pentru a opri răspândirea coronavirusului, după ce premierul Boiko Borisov a anunțat că numărul cazurilor de infectare a ajuns joi la 23, de la 7 în urmă cu o zi, transmite vineri Reuters.

Bulgaria a consemnat miercuri și primul deces.

„Guvernul va cere parlamentului să declare starea de urgență, care va permite închiderea școlilor, grădinițelor și universităților', a spus premierul Borisov joi după o ședință de guvern extraordinară. Propunerea va fi înaintată vineri parlamentului. (Agerpres)

BELGIA închide școlile, dar și restaurantele

Școli, cafenele, restaurante, cluburi de noapte vor fi închise în Belgia pentru a combate răspândirea noului coronavirus și toate reuniunile vor fi anulate „indiferent de dimensiunea lor”, a anunțat joi seară premierul belgian Sophie Wilmes, relatează AFP.

Belgia a decretat starea de urgență în întreaga țară, dar premierul a precizat că Belgia nu va intra în carantină precum Italia. Cele mai multe magazine vor continua să opereze, dar este recomandată închiderea lor în weekend, notează EURACTIV.com

Închiderea școlilor, la nivel național, va intra în vigoare de vineri până pe 3 aprilie inclusiv, în ajunul sărbătorilor de Paște, a precizat Wilmes.

PORTUGALIA închide unitățile de învățământ

Și Portugalia a decis închiderea școlilor de luni cel puțin până la Paștele Catolic, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Măsura, care afectează peste 1,6 milioane de copii și adolescenți frecventând școlile publice și private din țară, va rămâne deci în vigoare cel puțin până la 9 aprilie. Principalele universități din Portugalia și-au suspendat deja cursurile pentru cei aproximativ 370.000 de studenți.

FRANȚA se confruntă cu cea mai gravă criză medicală din ultimul secol, spune Macron

Franța se confruntă cu cea mai gravă criză medicală din ultimul secol, a declarat joi seară președintele Emmanuel Macron, în condițiile în care bilanțul epidemiei de coronavirus în această țară a ajuns la 2.876 de cazuri, iar 61 de persoane au decedat.

Președintele Emmanuel Macron a exprimat compasiune pentru victimele epidemiei de coronavirus și pentru apropiații acestora, subliniind că Franța se confruntă cu cea mai gravă criză medicală din ultimul secol.

„Tot personalul medical este implicat. Transmit recunoștința națiunii pentru personalul medical”, a adăugat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

„Suntem abia la începutul acestei epidemii. S-a accelerat peste tot în Europa, s-a intensificat. Prioritatea noastră absolută va fi sănătatea. Nu voi face compromisuri”, a continuat liderul Franței.

Emmanuel Macron a declarat că alegerile locale, programate duminică și peste două săptămâni, vor fi menținute. „Nu există contraindicații”, a precizat el, subliniind totuși că va primi noi informații vineri. „Urgența este să protejăm compatrioții cei mai vulnerabili. Trebuie să continuăm să câștigăm timp și să îi protejăm pe cei mai fragili”, a subliniat Emmanuel Macron.

Creșele, școlile, liceele și unversitățile din Franța vor fi închise începând de luni, din cauza epidemiei de coronavirus, a precizat președintele.

„Sănătatea nu are preț. Guvernul va mobiliza toate mijloacele financiare necesare. (...) Europa are toate atuurile pentru a oferi lumii antidotul la Covid-19”, a concluzionat Emmanuel Macron. (Mediafax)

CANADA - Soția premierului, test pozitiv

Sophie Trudeau, soția premierului canadian, a fost testată pozitivă la coronavirus și rămâne în carantină. Justin Trudeau era deja în auto-izolare și, potrivit medicilor, este sănătos și nu prezintă niciun simptom.

Evenimente anulate în toată lumea

Compania Disney închide parcurile de distracții din Florida și de lângă Paris până la sfârșitul lunii martie. Parcul din Anaheim, California, fusese deja închis.

Cancelarul Angela Merkel a cerut anularea în Germania a „evenimentelor care nu sunt necesare” chiar și dacă ar urma să participe mai puțin de 1.000 de persoane.â

În Australia, premierul Scott Morrison a recomandat să fie anulate adunările în masă care nu sunt esențiale, de peste 500 de persoane. Ministrul australian de interne Peter Dutton a anunțat că a fost diagnosticat cu noul coronavirus.

Formula 1 a anulat Marele Premiu al Australiei, ce are loc la Melbourne, după ce un angajat al echipei McLaren a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

UEFA analizează posibila amânare a Campionatului European de Fotbal Euro 2020 pentru 2021. De asemenea, se discută despre amânarea meciurilor din competițiile Champions League și Europa League.

Deocamdată, UEFA a amânat toate meciurile programate săptămâna viitoare.

Clubul de fotbal Arsenal și-a anulat următoarele meciuri, după ce antrenorul său, Mikel Arteta a fost depistat cu coronavirus. Toți jucătorii primei echipe, precum și o parte a staffului clubului vor intra în auto-izolare, iar cele două baze de pregătire sunt închise.

Și un jucător al echipei Chelsea, Callum Hudson-Odoi, a fost diagnosticat cu coronavirusul 2019-nCov. Jucătorii din lotul echipei, tot stafful tehnic și o parte dintre angajații clubului vor rămâne la domiciliu, a anunțat Chelsea.

Premier League nu a luat încă nicio măsură în contextul pandemiei, dar alte campionate sportive au fost anulate, precum cel din Italia și chiar și toate competițiile fotbalistice din România.

UPDATE: Premier League a anunțat suspendarea sezonului competițional până, cel puțin, pe 3 aprilie. 

Ascensiunile pe Everest nu mai sunt posibile. Nepalul a urmat exemplul Chinei, închizând toate traseele din Himalaya, pentru a preveni răspândirea epidemiei.