Beijing trimite medici, Beijing trimite echipamente medicale. Așa încearcă Xi Jinping să facă uitate locul și modul în care a apărut criza noului coronavirus. Aflate la ananghie, țările europene au intrat în acest joc.

Când președintele sârb Aleksandar Vucici a declarat luni seara starea de urgență, el a lansat și un atac la adresa UE. Doar China poate salva Serbia, a spus el, adăugând că "solidaritatea europeană nu există, e doar o poveste frumoasă pe hârtie". Serbia nu poate importa echipamente medicale din statele Uniunii Europene, astfel că își pune speranța în singura țară care o poate ajuta în acest moment, și anume China, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Vucici i-a scris președintelui chinez, numindu-l "prieten drag" și "frate al acestei țări". Potrivit liderului sârb, Belgrad a cerut Chinei ajutor, inclusiv trimiterea de doctori. El a mai spus că Serbia interzice intrarea tuturor străinilor, cu excepția chinezilor.

Serbia nu e singura țară ajutată de China.

Beijingul a trimis 30 de aparate de ventilare pulmonară, 5.500 de costume de protecție și 400.000 de măști în Italia, cea mai afectată după China de noul coronavirus. Duminică, la Roma au ajuns mai mulți medici și asistenți chinezi, care îi vor sprijini pe italieni. Ei au lucrat și în regiunea Wuhan, provincia unde a apărut virusul.

Și Republica Moldova va beneficia de asistență din partea Beijingului, asistență care include dispozitive și consumabile pentru instituțiile medicale, scrie Radio Chișinău. Primul lot de echipamente include peste o mie de teste, 100 de mii de respiratoare de protecție, 500 de termometre cu infraroșu, o mie de perechi de ochelari medicali.

Prin aceste gesturi, Beijingul vrea să facă uitate primele săptămâni de la apariția noului coronavirus, când a încercat să țină secretă problema semnalată de un medic din Wuhan.

The New York Times a scris recent că modul în care Guvernul chinez a gestionat etapa inițială a epidemiei a permis virusului să se răspândească rapid. Reducându-i la tăcere pe medici și asistentele care au încercat să avertizeze publicul, Beijingul i-a împiedicat pe cei 11 milioane de locuitori ai orașului Wuhan să se protejeze.

Nici după ce cercetătorii au stabilit că e vorba de un nou coronavirus, liderii politici chinezi nu au luat problema în serios, organizând un banchet pentru 40.000 de familii din Wuhan.  

Abia când au apărut primele decese și primele cazuri de infectare în afara Chinei, Beijingul s-a implicat în remedierea situației. 

Glorificarea liderilor chinezi

Cei din Hong Kong sunt printre cei mai acerbi critici ai modului în care China a gestionat epidemia. 

"Să spunem lucrurilor pe nume, acesta e coronavirusul lui Xi Jinping", e titlul unui comentariu din Hong Kong Free Press. Publicația notează că în China a apărut o carte în care sunt lăudați liderii comuniști pentru modul în care au abordat situația. 

Deocamdată, Europa, unde epidemia e în floare, acceptă ajutorul, fără să facă reproșuri Chinei, spre deosebire de președintele american Donald Trump, care a folosit expresia "virusul chinezesc", stârnind furia Beijingului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a anunțat că Beijingul va trimite UE două milioane de măști chirurgicale, 200.000 de măști de tip N-95 și 50.000 de teste pentru noul coronavirus.