Președintele american Donald Trump consideră că lumea plătește "prețul ridicat" pentru lentoarea inițială a Chinei în a transmite informații despre noul coronavirus.

"Lucrurile s-ar fi desfășurat mai bine dacă am fi știut asta cu câteva luni mai devreme. Ar fi putut fi ținut sub control în regiunea din China de unde a pornit", a declarat joi liderul de la Casa Albă, folosind încă o dată formula controversată "virusul chinez", relatează AFP, preluată de Agerpres. "Lumea plătește prețul ridicat pentru ceea ce au făcut ei", a adăugat el într-o conferință de presă la Casa Albă.

Autoritățile din Beijing au fost criticate inițial pentru o anumită lipsă de transparență și o anumită lentoare în a acționa în fața răspândirii virusului.

Un studiu publicat de Universitatea Southampton arată că, dacă autoritățile chineze ar fi acționat cu trei săptămâni mai devreme, numărul cazurilor de îmbolnăviri ar fi putut fi redus cu 95% și ar fi putut fi limitată răspândirea sa geografică.

Ulterior, China a adoptat măsuri de izolare draconice, iar epidemia a cunoscut o încetinire netă, propagându-se în același timp în afara țării, potrivit AFP.

Joi, pentru prima dată, autoritățile chineze nu au raportat nicio nouă contaminare cu origine locală, dar au avut cazuri noi confirmate în rândul unor persoane care au venit din afara țării. "Ar trebui să credem ce spun ei acum. Sper că este adevărat", a comentat Donald Trump.

Xi Jingping: China este pregătită să conlucreze cu restul țărilor

Președintele Xi Jingping a discutat la telefon cu liderul rus Vladimir Putin, prilej cu care a transmis că țara sa e pregătită să "lucreze alături de toate celelalte țări" în lupta mondială împotriva coronavirusului, potrivit Xinhua.

China "are dorința de a depune eforturi concertate cu Rusia și toate celelalte țări pentru (...) a păstra securitatea sanitară mondială", a spus liderul de la Beijing.