Pandora Papers arată că politicienii folosesc în continuare paradisurile fiscale. Liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, cere o transformare a Europol într-un FBI european.

Manfred Weber, președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a cerut autorității europene de poliție Europol să se dezvolte în continuare, având în vedere ultimele dezvăluiri privind paradisurile fiscale în care politicieni și alte personalități își ascund averile. „Avem nevoie de un fel de FBI european”, a spus marți, la ZDF, Weber, adăugând că Europol trebuie să aibă și atribuții de autoritate fiscală. 

Totodată, Manfred Weber a cerut o revizuire a listei negre a UE privind țările și regiunile desemnate drept paradisuri fiscale. „Pentru mine, acesta este un caz foarte clar în care noi europenii trebuie să devenim mai fermi", a spus el, referindu-se în special la premierul ceh Andrej Babiš, care - potrivit Pandora Papers - ar fi ascuns investiții prin companii offshore.

Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt pe probleme de politică externă al grupului parlamentar al CDU din Bundestag, a cerut Națiunilor Unite, Consiliului Europei și OSCE să ia măsuri în urma ultimelor dezvăluiri.

„Pandora Papers expun una dintre cele mai mari probleme în cooperarea internațională. Există prea multe guverne care se gândesc mai puțin la bunăstarea propriilor cetățeni și mai mult la propriul buzunar”, a declarat Hardt pentru rețeaua Deutschland.

Națiunile Unite, Consiliul Europei și OSCE au nevoie de impunerea unor standarde minime de bună guvernanță pentru statele lor membre, iar corupția și spălarea banilor de către  guverne să fie sancționate la nivel internațional, a spus el, potrivit Spiegel Online.