În mesajul său de 1 ianuarie, zi în care se sărbătorește și Ziua Mondială a Păcii, Papa Francisc a îndemnat la toleranță și pace, tema principală a discursului fiind cea a refugiaților și migranților.

Papa Francisc i-a descris pe migranţi şi pe refugiaţi ca pe „fiinţele cele mai firave şi neajutorate” din lume în tradiţionale cuvântare din prima zi a anului, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Peste 40.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru din Vatican pentru a-l asculta pe suveranul pontif.

„Pentru pacea la care are toată lumea dreptul, mulţi sunt gata să-şi rişte vieţile într-o călătorie care este, de cela mai multe ori, lungă şi periculoasă, sunt dispuşi să depună efort şi suferinţă”.

„Haideţi să nu distrugem speranţa din inimile lor, să nu le sufocăm speranţele pentru pace!”

În toate regiunile lumii, mişcările masive de persoane au ajuns la vârful agendei politice, iar Francisc a făcut din problema refugiaţilor o temă centrală a pontificatului său.

În timpul unei călătorii în Myanmar şi Bangladesh efectuată anul trecut, papa s-a întâlnit cu refugiaţi musulmani şi a făcut apel la măsuri hotărâte pentru a rezolva problemele politice care au determinat atâţia oameni să-şi părăsească locuinţele.

Papa a criticat de asemenea intenţia manifestată de preşedintele american Donald Trump de a construi un zid de-a lungul graniţei dintre SUA şi Mexic pentru a nu permite intrarea ilegală a migranţilor.

În predica ţinută în prima parte a zilei de luni, Francisc a spus că toată lumea ar trebui să aibă grijă de sufletul său păstrând un moment de reculegere în fiecare zi „pentru a ne păstra independenţa şi a nu ceda în faţa banalităţii consumerismului, vacarmului reclamelor, cuvintelor goale, fluxului atotputernic al pălăvrăgelilor golite de semnificaţie şi al strigătelor răspicate”.

Tot papa Francisc a spus anterior că politicienii care stârnesc teama de refugiaţi, îndeamnă la violenţă şi rasism.