În mesajul său de 1 ianuarie, zi în care se sărbătorește și Ziua Mondială a Păcii, Papa Francisc a îndemnat la toleranță și pace, tema principală a discursului fiind cea a refugiaților și migranților.

Papa Francisc i-a descris pe migranți și pe refugiați ca pe „ființele cele mai firave și neajutorate” din lume în tradiționale cuvântare din prima zi a anului, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Peste 40.000 de persoane s-au adunat în Piața Sfântul Petru din Vatican pentru a-l asculta pe suveranul pontif.

„Pentru pacea la care are toată lumea dreptul, mulți sunt gata să-și riște viețile într-o călătorie care este, de cela mai multe ori, lungă și periculoasă, sunt dispuși să depună efort și suferință”.

„Haideți să nu distrugem speranța din inimile lor, să nu le sufocăm speranțele pentru pace!”

În toate regiunile lumii, mișcările masive de persoane au ajuns la vârful agendei politice, iar Francisc a făcut din problema refugiaților o temă centrală a pontificatului său.

În timpul unei călătorii în Myanmar și Bangladesh efectuată anul trecut, papa s-a întâlnit cu refugiați musulmani și a făcut apel la măsuri hotărâte pentru a rezolva problemele politice care au determinat atâția oameni să-și părăsească locuințele.

Papa a criticat de asemenea intenția manifestată de președintele american Donald Trump de a construi un zid de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic pentru a nu permite intrarea ilegală a migranților.

În predica ținută în prima parte a zilei de luni, Francisc a spus că toată lumea ar trebui să aibă grijă de sufletul său păstrând un moment de reculegere în fiecare zi „pentru a ne păstra independența și a nu ceda în fața banalității consumerismului, vacarmului reclamelor, cuvintelor goale, fluxului atotputernic al pălăvrăgelilor golite de semnificație și al strigătelor răspicate”.

Tot papa Francisc a spus anterior că politicienii care stârnesc teama de refugiați, îndeamnă la violență și rasism.