"Tăcerea sau ascunderea nu pot fi acceptate cu privire la abuzuri. Aceasta nu este o chestiune negociabilă", a spus Papa Francisc în audiența cu reprezentanții centrelor diecezane ale Conferinței Episcopale Italiene, relatează RAI News.

În opinia Papei Francisc, "este important să se urmărească constatarea adevărului și restabilirea justiției în cadrul comunității ecleziale, chiar și în acele cazuri în care anumite comportamente nu sunt considerate infracțiuni de legea Statului, ci sunt considerate infracțiuni de legislația canonică".

Abuzul este "o realitate dureroasă" și "nu ne putem opri în acțiunea de protejare a minorilor și a celor vulnerabili și, în același timp, de combatere a oricărei forme de abuz, sexual, de putere și de conștiință", a continuat Papa, care a indicat trei acțiuni: "păzește, ascultă și îngrijește".

Papa Francisc a subliniat că este important nu doar "să prevenim cazurile de rău și acest lucru este posibil doar printr-o pregătire constantă", ci și "tratarea" victimelor.

"Numai a asculta durerea oamenilor care au suferit aceste crime groaznice ne deschide pentru solidaritate și ne împinge să facem tot posibilul pentru ca abuzul să nu se repete", a spus el, amintind că abuzurile privesc nu numai Biserica, ci și alte medii: familia, cartierul, lumea sportului, școlile.

"Este important să-i judecăm pe cei care comit astfel de infracțiuni, cu atât mai mult dacă o fac în contexte eclesiastice” - a concluzionat Suveranul Pontif -, "ei înșiși au datoria morală a unei convertiri personale profunde, care duce la recunoașterea propriei infidelități vocaționale, la reluarea vieții spirituale și la cererea umilă de iertare față de victime pentru acțiunile lor".

Pe 16 noiembrie, Adunarea CEI a prezentat raportul asupra pedofiliei. Printre cele 54 de presupuse victime raportate eparhiilor italiene în 2022 se numără și doi copii sub 4 ani. Problema abuzurilor a fost una dintre temele întâlnirii de trei zile a episcopilor italieni și, în timpul lucrărilor, a fost ascultată și mărturia video a unei victime.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA