Suveranul Pontif a vorbit din nou despre știrile false, subliniind că „utilizarea mijloacelor de comunicare digitale, în special a rețelelor sociale, a ridicat o serie de probleme etice grave care necesită o judecată înțeleaptă.

„Uneori și pe alocuri, site-urile media – a spus Pontiful într-un mesaj către Congresul mondial al comunicatorilor catolici de la Seul – au devenit locuri de toxicitate, incitare la ură și știri false”.

Este deci necesar să „combatem minciunile și dezinformarea”, adaugă Papa Francisc subliniind „nevoia de a-i ajuta pe oameni, în special pe tineri, să-și dezvolte simțul critic, învățându-i să deosebească adevărul de fals, ceea ce este corect de ceea ce e greșit, binele de rău”.

În mesajul său către participanții la congresul mondial al comunicatorilor catolici, desfășurat în Coreea de Sud, Suveranul Pontif innvită la supravegherea mediilor digitale, subliniind în același timp importanța acestora: „Revoluția media digitală din ultimele decenii s-a dovedit a fi un mijloc puternic de promovare a comuniunii și dialogului în cadrul familiei noastre umane. De fapt, în lunile de izolare din cauza pandemiei, am văzut clar cum media digitală ne-ar putea uni, nu doar prin diseminarea informațiilor esențiale, ci și prin depășirea singurătății izolării și, în multe cazuri, unind în credință și în rugăciune familii întregi și comunități eclesiale”.

Problema constă, așadar în a fi vigilenți în utilizarea corectă a acestora, evitând ca mijloacele digitale să devină un vehicul de „dezinformare” și „ură”. De asemenea, este necesar să contracarăm faptul că „multe comunități din lumea noastră rămân excluse din spațiul digital” și să lucrăm pentru ca rețeaua să fie mereu un spațiu de promovare a „păcii”.

În încheierea documentului, Papa Francisc a ținut să reamintească mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor din 2022, axat pe ascultare deoarece aceasta este „primul și indispensabilul ingredient al dialogului și al bunei comunicări”. O ascultare care trebuie efectuată cu „urechea inimii”.

De fapt tocmai acest „apostolat al ascultării” aparține comunicatorilor catolici, scrie Pontiful: „Comunicarea, de fapt, nu este doar o profesie, ci un serviciu de dialog și înțelegere între indivizi și comunități mai mari, în căutarea unei conviețuiri senine și pașnice”, a conchis Sfântul Părinte.

sursa: RADOR