Papa:Urez toate cele bune nobilului popor chinez,îi rog pe catolici să fie întotdeauna buni cetățeni

”Aș dori să transmit un salut cald nobilului popor chinez. Le doresc tuturor oamenilor ce-i mai bun, vă rog să mergeți mereu înainte și să progresați. Și îi rog pe catolicii chinezi să fie buni creștini și buni cetățeni''.
Sub crucea roșie mare care atârna deasupra altarului construit pentru Liturghia care s-a desfășurat în Palatul Sportului din Ulan Bator, Papa Francisc i-a chemat alături de el pe actualul episcop de Hong Kong, iezuitul Stephen Chow Sau-yan, împreună cu fostul episcop al fostului Protectorat britanic, acum cardinalul John Tong Hon, aflați ambii în Mongolia pentru a-l saluta pe Papa Francisc, scrie Il Messaggero.
Care, în timp ce îi ținea pe amândoi de mână a rostit un discurs neprogramat cu scopul de a trimite un mesaj liniștitor autorităților chineze. De fapt, contrar a ceea ce se aștepta toată lumea, Beijingul nu le-a dat episcopilor chinezi permisiunea să părăsească țara pentru a ajunge la Ulan Bator. O lipsă de politețe față de Suveranul Pontif care, în timpul unor întâlniri oficiale, a subliniat că Biserica nu are propria agendă politică, adăugând că episcopii nu pot fi comparați cu managerii, ei fiind preoți care lucrează pentru binele comun în lumina Evangheliei.
Dialogul dintre China și Vatican e foarte complex, se desfășoară pe mai multe niveluri
În toți acești ani, nu toată lumea din cadrul Bisericii a considerat acordul semnat în 2018 pentru numirile episcopale o decizie bună, încercarea de a normaliza o situație care continua să fie divizată: pe de o parte aflându-se comunitatea catolică controlată de partidul comunist și de cealaltă parte, cea loială Romei și din acest motiv persecutată.
Recent, înțelegerea diplomatică dintre Beijing și Roma a fost reînnoită, chiar dacă au existat probleme precum lipsa de implicare a Papei în desemnarea episcopului de Shanghai, una dintre cele funcțiile cele mai importante.
Cu toate acestea, Papa Francisc l-a recunoscut pe prelat, întorcându-i evanghelic celălalt obraz până la noua ofensă, cea care a avut loc în Mongolia în ultimele zile când Beijingul le-a interzis episcopilor să treacă granița cu Mongolia, deși a acordat vize turistice unor grupuri mici de credincioși care au fost prezenți la slujba de la Palatul Sporturilor, unde deasupra altarului trona steagul roșu cu secera și ciocanul.
Cardinalul Thailandei, Francis Kovithavan unul dintre înalții prelați sosiți intenționat la Ulan Bator, consideră că Papa Francisc are o viziune bună în urmărirea așa-numitului ''Drum al Mătăsii'' catolic pentru a normaliza biserica chineză. ''Personal, acel acord mi se pare un lucru bun. Biserica, așa cum a spus și Suveranul Pontif, nu are o agendă politică de urmat, ci acțiunea blândă și umilă a Evangheliei pentru binele tuturor, pentru armonie, pentru unitatea corpului social. Acel acord va face mult bine și va fi de folos''.
Episcopul de Hong Kong a refuzat să răspundă întrebărilor despre China, însă a spus că înainte de a trage concluzii este necesar să așteptăm pentru a afla care sunt motivele reale ale negării.
Sursa: RADOR
Comentarii