Geoffrey Hinton, considerat unul din părinții fondatori ai inteligenței artificiale (AI), a avertizat asupra pericolelor acesteia, părăsindu-și postul din cadrul gigantului Google, relatează France 24.

"Am plecat ca să pot vorbi despre pericolele AI fără să-mi fac griji de un eventual impact asupra Google", a declarat Geoffrey Hinton într-un tweet, după ce și-a anunțat plecarea, în New York Times.

Progresele în acest sector induc "riscuri profunde pentru societatea omenească", estimează în ziarul american Geoffrey Hinton, care a creat o fundație dedicată sistemelor de AI.

"Uitați-vă unde eram acum cinci ani și la situația actuală", continuă el apreciind drept "înspăimântătoare" perspectivele de viitor, făcând proiecții pe baza progreselor din ultimii ani.

După părerea lui, "e greu să vezi cum să eviți ca actorii rău intenționați să o utilizeze pentru lucruri rele".

Răspândirea cu toată viteza a unei inteligențe artificiale (AI) tot mai "generale", dotată cu capacități cognitive umane și deci susceptibile să bulverseze multe meserii, a fost simbolizată de lansarea în martie de către OpenAI a GPT-4, o nouă versiune mai puternică a modelului de limbaj natural care operează ChatGPT.

Această interfață a AI este utilizată de milioane de persoane de câteva luni pentru a redacta dizertații, poeme sau linii de cod informatic.

Această lansare a impulsionat și competiția în acest domeniu.

Hinton avertizează de asemenea, în New York Times, asupra dezinformării care ar putea fi generată de AI.

Expertul a informat Google luna trecută despre demisia sa, potrivit ziarului.

În tweetul care îi confirmă plecarea, el respinge orice voință de a critica gigantul tehnologic prin această decizie. "Google s-a comportat foarte responsabil", scrie el.

În martie, miliardarul Elon Musk - unul din fondatorii OpenAI din al cărui consiliu de administrație a ieșit după aceea - și sute de experți mondiali au cerut o pauză de șase luni în cercetarea pe AI mai puternice decât GPT-4, invocând "riscuri majore pentru omenire".

Geoffrey Hinton nu a făcut parte dintre semnatari, dar a afirmat pentru New York Times că oamenii de știință nu ar trebui să crească puterea acestor AI "înainte de a ști dacă sunt în stare să le controleze".

În 2019, Hinton a primit, împreună cu alții doi specialiști ai inteligenței artificiale, premiul Turing, echivalentul premiului Nobel pentru informaticieni.

Sursa: RADOR