Pentru Parchetul general din Belarus, Consiliul coordonator al opoziției din jurul Svetlanei Tihanovskaia este o amenințare la adresa securității naționale, astfel că a declanșat o anchetă.

Parchetul general din Belarus investighează noul Consiliu de coordonare al opoziției, a anunțat joi instituția, potrivit Telegram, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Consiliul ar urmări preluarea puterii, punând în pericol securitatea națională, susține instanța care a anunțat deschiderea unei anchete penale. Dacă vor fi găsiți vinovați condamnați, membrii Consiliului riscă cinci ani de închisoare în Belarus. Anterior, președintele Aleksandr Lukașenko a declarat că acest Consiliu e ilegal și-l va dezvolta.

Opoziția condusă de contracandidata lui Lukașeno la prezidențialele din 9 august, Svetlana Tihanovskaia, a format un Consiliu de coordonare, pentru a pregăti, potrivit propriilor declarații, un transfer pașnic de putere. Printre membri se numără laureata Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici și directorul Centrului pentru Drepturile Omului din Wesna, Ales Beliazki.


Charles Michel: Nu recunoaștem rezultatul alegerilor din Belarus/Vom impune sancțiuni

Mai mult pe EurActiv »