Procurorul general al Spaniei a anunțat luni că a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului Executiv catalan condus de Carles Puigdemont, precum și a membrilor Parlamentului catalan dizolvat.

Liderii Guvernului regional din Catalonia ''au creat o criză instituțională care a culminat cu o declarație unilaterală de independență și o nesocotire totală a Constituției noastre'', a declarat procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, potrivit presei spaniole, preluată de Agerpres.

Cererea sa va fi examinată de tribunalul Audiența Națională, care va lua o decizie în cazul membrilor fostului Guvern local. În cazul membrilor Parlamentului catalan, între timp dizolvat, care au votat declarația de independență se va pronunța Curtea Supremă.

Cotidianul El Periodo relatează că liderul separatist Carles Puigdemont - însoțit de mai mulți foști miniștri catalani - se află luni la Bruxelles pentru o reuniune cu lideri flamanzi.

Anterior, Theo Francken, secretar de stat belgian pentru azil și migrații, membru al partidului naționalist flamand N-VA, a afirmat că Puigdemont ar putea înainta o cerere de azil politic în Belgia.