Pariul zădărnicit al lui Emmanuel Macron în privința Algeriei

În timp ce vizita președintelui Tebboune în Franța continuă să fie amânată, șeful statului algerian s-a dus săptămâna trecută în Rusia pentru a semna mai multe acorduri de "parteneriat strategic" cu mare pompă.
Alegând să plece într-o vizită de stat la Moscova, mai degrabă decât la Paris, președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a amintit cât de mult a rămas nesigur și riscant pariul făcut de Emmanuel Macron pe o apropiere de Alger, scrie Le Figaro.
Secvența promitea a fi grandioasă: șeful statului algerian escortat de la Invalides la Elysée de către Garda Republicană călare, un adevărat simbol pentru o țară în căutarea recunoașterii internaționale, în vizită într-o fostă putere colonială.
Vizita, programată inițial pentru începutul lunii mai, fusese amânată pentru iunie, algerienii temându-se că sărbătoarea va fi bruiată de demonstrațiile de la 1 Mai împotriva reformei pensiilor, potrivit unor surse concordante. Dar Abdelmadjid Tebboune nu și-a confirmat niciodată sosirea, care urma să confirme îmbunătățirea relației dintre cele două țări după o serie de crize diplomatice.
Cele două părți sunt "în discuții pentru a găsi o dată potrivită", se spune la Elysée, confirmând astfel indirect o nouă amânare a vizitei.
"Este încă un episod al relațiilor tumultoase și complexe dintre Paris și Alger", rezumă Brahim Oumansour, directorul Observatorului Maghreb la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS) din Paris.
Președintele algerian a apărut în cele din urmă la Kremlin, joi, semnând cu mare pompă cu omologul său Vladimir Putin mai multe acorduri care vizează aprofundarea "parteneriatului strategic" bilateral.
Dincolo de prietenia manifestată de cei doi președinți, relația dintre Franța și Algeria rămâne marcată de neîncredere, neînțelegeri și lucruri nespuse.
"Toate acestea sunt încă foarte incerte, foarte aleatorii, foarte contradictorii", admite o sursă diplomatică franceză.
În Alger, sentimentul anti-francez iese în mod regulat la suprafață pe măsură ce tensiunile cresc. Nu a ajutat nici dezbaterea din Franța cu privire la o posibilă repunere în discuție a acordului de migrație încheiat în 1968 cu Algeria.
La 18 luni de la alegerile prezidențiale din Algeria, o vizită a președintelui Tebboune în Franța ar putea juca împotriva lui, subliniază Brahim Oumansour. Datoriile coloniale încă foarte greu între cele două țări. Puterea algeriană rezultată din războiul de independență își trage legitimitatea din ea.
O adevărată "rentă memorială", lansase Emmanuel Macron în 2021, stârnind apoi furia Algerului.Algeria, candidată la intrarea în clubul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), ar putea prefera și ea "să evite orice notă falsă cu o vizită la Paris", continuă expertul de la IRIS.
Membrii BRICS doresc să se poziționeze ca o alternativă la ordinea mondială condusă de Occident. Putere regională rivală a Marocului, Algerul își propune să joace în ligile mari.Vizita la Moscova nu este neapărat privită cu un ochi răi la Paris.
"Algeria este un mediator, cineva care poate vorbi cu alții cărora nu li se vorbește. Faptul că vorbește cu rușii, la limită, este cu atât mai bine", a spus sursa diplomatică. Emmanuel Macron, pe de altă parte, rămâne departe de obiectivul său de a reconcilia amintirile și de a reînvia relația franco-algeriană, în special pe plan economic.
Dublându-și atenția pentru Alger, el a îngreunat și o relație deja dificilă cu Marocul.
"Jocul de echilibristică al Franței între cele două țări este mai degrabă văzut ca un joc dublu", notează Brahim Oumansour.
Rabatul și Parisul sunt în relații reci de luni de zile, o înghețare a relațiilor care prinde rădăcini și persistă (încă nu există ambasador marocan în Franța). La originea acestei grave înstrăinări, restricțiile privind acordarea vizelor pentru cetățenii marocani, măsură ridicată oficial în decembrie.
Dar, dincolo de asta, Marocul reproșează în principal Franței că nu s-a aliniat cu Statele Unite și Spania, care au recunoscut statutul marocanilor asupra teritoriului disputat al Saharei Occidentale, considerat drept cauză națională la Rabat.
Vizita de stat a lui Emmanuel Macron în Maroc, promisă de mai multe ori, este de asemenea amânată constant. "Trebuie să găsim drumul spre vârf, nu este ușor, dar chiar e preocuparea momentului, să reușim să ne relansăm relațiile și să le readucem pe drumul cel bun", se admite la Paris.
Sursa: RADOR
Comentarii