Parlamentari din 30 de state cer explicații Beijingului cu privire la operațiuni care pot leza principiile democrației și drepturilor omului, dar și suveranitatea statelor gazdă.

Parlamentari din 30 de state reprezentând Alianța Interparlamentară cu privire la China (IPAC) își exprimă grava îngrijorare și cer explicații oficiale guvernului de la Beijing privind existența a încă 48 de așa-zise ”secții externe de poliție" clandestine ale Chinei, înființate în mai multe state ale lumii, care depășesc cadrul legal privind cooperarea polițienească și judiciară bilaterală, cu scopul de a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate cu țări din Europa și Africa.

Beijingul a înființat peste 100 de așa-zise secții de poliție în străinătate, pe tot mapamondul, pentru a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil, dezvăluie CNN.

Raportul Organizației pentru drepturile omului din Madrid Safeguard Defenders prezintă dovezi potrivit cărora Beijingul administrează alte 48 de secții de poliție în străinătate (inițial, ONG-ul dezvăluise în luna septembrie existența a 54 de astfel de secții), dar și dovezi potrivit cărora inițiative polițienești comune între China și mai multe țări europene, inclusiv România, sunt folosite pe post de ”program de testare" în vederea unei expansiuni a „secțiilor de poliție din străinătate" chineze.

Alianța Interparlamentară pentru China IPAC România solicită cu fermitate o poziție clară din partea guvernului chinez în această chestiune care este de natură a leza atât drepturile omului, cât și suveranitatea României.

Copreședintele IPAC România, deputatul Cătălin Teniță (REPER), solicită explicații Ministerului afacerilor interne și ministrului de resort Lucian Nicolae Bode:

”Solicităm ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode explicații scrise și îl invităm să participe la o întâlnire parlamentară informală pentru a stabili împreună căile de urmat pentru a contracara posibile operațiuni de natură să lezeze principiile democrației, drepturile omului, dar și suveranitatea statului român. Deja am transmis în acest sens o interpelare, alături de colegii mei, deputații REPER Andrei Lupu și Daniel Toda".

Ministerul afacerilor interne a precizat luni că nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor "secții de poliție ilegale", informează Agerpres.

”Considerăm, de asemenea, că reprezentanții Republicii Populare Chineze la București datorează explicații, dată fiind existența acestor suspiciuni cu privire la operațiuni grave realizate prin intermediul ambasadei", arată deputatul Cătălin Teniță.