Parlamentarii britanici dezbat și supun la vot marți planul B al premierului Theresa May după ce au respins în urmă cu două săptămâni, cu o majoritate covârșitoare, acordul privind Brexit. Planul B nu aduce însă prea multe noutăți.

Potrivit Reuters, marți există șansa de a descoperi ce fel de modificări la strategia sa vor fi necesare pentru a obține sprijinul legislativului, astfel că May poate încerca să renegocieze acordul la Bruxelles și apoi să le ceară parlamentarilor să îl aprobe, relatează Agerpres.

Theresa May dorește concesii legate de frontiera cu Irlanda de Nord pentru a obține sprijinul parlamentarilor pro-Brexit din propriul partid și al micii formațiuni nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist.

Unii parlamentari vor ca Parlamentul să aibă controlul asupra procesului de retragere și șansa de a defini Brexitul. Dacă acest demers va reuși, acest lucru ar putea avea un efect profund, oferindu-le parlamentarilor care vor să blocheze, să amâne sau să renegocieze Brexitul o posibilă cale juridică de a o face.

Alți parlamentari au propus alternative la acordul convenit de Theresa May și UE pentru a o convinge pe șefa Executivului britanic să schimbe direcția acțiunilor sale căutând relații mai strânse cu Uniunea sau organizarea unui al doilea referendum asupra oportunității retragerii din blocul comunitar.

Până în prezent au fost depuse 14 amendamente. 

Londra riscă un Brexit fără acord ”accidental”

Marea Britanie riscă să iasă "accidental" din Uniunea Europeană fără acord, a declarat luni, Sabine Weyand, adjunctul negociatorului-șef pentru Brexit Michel Barnier, criticând modul în care premierul britanic, Theresa May, a condus negocierile, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Există un risc real de ieșire fără acord. Nu intenționat, ci accidental...O ieșire fără acord este singurul scenariu care nu necesită nicio acțiune sau decizie de la nimeni, este motivul pentru care riscul este atât de ridicat", a subliniat Sabine Weyand, la un seminar organizat de think-tankul European Policy Centre (EPC).