Camera Comunelor a votat luni un amendament care le permite să influențeze procedura privind Brexit, o nouă înfrângere pentru premierul Theresa May, care s-a opus inițiativei legislative.

Amendamentul, adoptat cu 329 de voturi pentru și 302 împotrivă, le permite parlamentarilor să organizeze miercuri o serie de voturi indicative asupra unor chestiuni esențiale privind Brexit: menținerea în piața unică, organizarea unui nou referendum sau chiar anularea ieșirii din UE.

Însă guvernul se opune cedării controlului către deputați. Ministerul însărcinat cu Brexit a transmis că „acest amendament răstoarnă echilibrul dintre instituțiile noastre democratice și creează un precedent periculos și imprevizibil pentru viitor”, notează Agerpres.

Premierul Theresa May a spus că nu consideră voturile de miercuri drept obligatoriu de urmat, deși a recunoscut că nu are încă sprijin pentru aprobarea acordului de divorț negociat de guvernul său cu UE, care a fost respins de două ori de deputați, cu scoruri zdrobitoare.

Ca urmare, guvernul a fost nevoit să ceară liderilor europeni amânarea Brexit, în condițiile în care ieșirea Marii Britanii din UE ar fi trebuit să se întâmple pe 29 martie.

May are un răgaz de câteva săptămâni pentru a obține susținerea Parlamentului, dar pare că pierde tot mai mulți suporteri. Trei membri ai cabinetului au demisionat luni, pe fondul dezacordului cu premierul și strategia acesteia privind Brexit.