Parlamentul britanic a respins un amendament care cerea protejarea drepturilor cetățenilor comunitari ce și-au stabilit legal reședința în Marea Britanie înaintea referendumului privind Brexit.

Amendamentul a fost depus de către laburiști înaintea votului final privind autorizarea guvernului să activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, articol care inițiază formal procesul părăsirii blocului comunitar, scrie The Guardian, preluat de Agerpres.

Acest amendament solicita ca Brexit-ul ”să nu afecteze drepturile cetățenilor din UE care și-au stabilit legal reședința în Marea Britanie înainte de 23 iunie 2016”, data referendumului la care britanicii au votat majoritar pentru ieșirea din UE.  

Propunerea a fost respinsă. Totuși, respingerea acestui amendament nu înseamnă că odată cu ieșirea Marii Britanii din UE vor fi retrase drepturile dobândite de imigranții comunitari stabiliți în această țară.

De fapt, deputații care s-au împotrivit adoptării acestui amendament au dat curs solicitării premierului Theresa May de a nu se oferi garanții imigranților atât timp cât guvernul de la Londra nu ajunge la un acord cu UE care să prevadă reciprocitate în ceea ce privește drepturile britanicilor stabiliți în statele blocului comunitar și a comunitarilor stabiliți în Marea Britanie.

În prezent în Marea Britanie trăiesc circa 3,3 milioane de cetățeni comunitari, printre care și mulți români, în timp ce aproximativ 900.000 de britanici s-au stabilit în celelalte 27 de țări ale UE.