Theresa May a suferit marți trei înfrângeri într-o singură zi în Camera Comunelor pe tema ieșirii Marii Britanii din UE.

Guvernul britanic trebuie să obțină un vot crucial săptămâna viitoare în Parlament pe tema acordului negociat cu Uniunea Europeană, dar posibilitatea ca acesta să treacă este din ce în ce mai redusă.

Theresa May a pornit marți o dezbatere - programată să dureze cinci zile - în care trebuie să-i convingă pe deputați de viabilitatea acordului privind Brexit, negociat de guvern timp de aproape doi ani cu Comisia Europeană.

Dar Camera Comunelor a decis că Guvernul se face vinovat de „ultraj la adresa Parlamentului”, după ce a refuzat să publice întegral avizul juridic privind acordul de ieșire a Marii Britanii din UE și a votat o moțiune care cere publicarea imediată a acestui aviz.

În plus, deputații au respins o propunere de compromis a lui May pentru a transfera disputa către o comisie parlamentară, astfel că un vot asupra acestui compromis va fi dat după votul asupra acordului, programat pe 11 decembrie.

Și, în timp ce premierul britanic aștepta încă începerea oficială a dezbaterii pe tema acordului, Camera Comunelor a mai votat un amendament care dă dreptul Pralamentului să voteze asupra oricăror amendamente la acordul de Brexit dacă, după cum se anticipează, textul acestuia va fi respins de Parlament în votul de pe 11 decembrie. 

Acest lucru le-ar putea permite partidelor de opoziție pro-UE și rebelilor conservatori pro-Brexit să obțină sprijin parlamentar pentru alternative la planul pentru Brexit al Theresei May, care a insistat pentru votarea acordului așa cum a fost negocat de echipa ei.

În iunie 2016, 52% dintre alegătorii britanici au votat pentru părăsirea UE, iar Guvernul britanic a pornit procedura pentru ieșirea din blocul comunitar, ce este programată să aibă loc pe 29 martie 2019.