Deputații bulgari și-au fixat o sarcină foarte neobișnuită pentru a începe reorganizarea Adunării Naționale.

Prima lor activitate în această direcție a fost împărțirea Comisiei parlamentare pentru probleme juridice și constituționale în două comisii distincte - una juridică și cealaltă constituțională. Propunerea a venit de la GERB-UFD, dar a primit sprijinul Consiliului prezidențial al Adunării Naționale, relatează Sega.

Disponibilitatea parlamentarilor de a se ocupa de reforma constituțională este mai mult decât ciudată, având în vedere că chiar și munca obișnuită de zi cu zi este deosebit de dificilă pentru un parlament divizat.

Comisii speciale care să se ocupe de modificări aduse legii fundamentale au fost înființate de parlament de două ori în ultimii doi ani. Acest lucru a fost făcut pentru prima dată de către GERB, în cea de-a 45-a Adunare Națională de la Sofia. Această comisie, care era condusă de actualul lider al parlamentarilor GERB, Desislava Atanasova, nu a realizat nimic și a fost desființată tacit. În cel de-al 47-lea parlament a existat de asemenea o astfel de comisie, formată de data aceasta sub presiunea coaliției cvadruple și condusă de copreședintele Bulgariei Democrate, Hristo Ivanov. Ea a rămas de asemenea complet inutilă după ce GERB-UFD și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au boicotat-o.

Acum, proiectul de rezoluție prin care se separă comisiile juridică și constituțională a fost înaintat de Desislava Atanasova. Ca motive, ea a indicat că noua comisie constituțională separată se va „concentra pe normele constituționale și pe practica aplicării acestora în activitatea Adunării Naționale”.

Proiectul a fost votat și aprobat în unanimitate de toate grupurile parlamentare. Nu au existat obiecții, doar Miroslav Ivanov de la formațiunea Continuăm Schimbarea a întrebat retoric dacă de data aceasta cei de la GERB se vor alătura lucrărilor comisiei de modificare a legii fundamentale - lucru pe care nu l-au făcut înainte. (Sursa: RADOR)