Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție severă împotriva guvernului Georgiei, acuzându-l de falsificarea alegerilor, presiune asupra alegătorilor și orientare pro-rusă, scrie Nezavisimaia Gazeta (Rusia).

Rezoluția, susținută de 444 de deputați și respinsă de 72, propune sancțiuni personale împotriva liderilor politici georgieni, printre care premierul Irakli Kobahidze și fostul premier Bidzina Ivanișvili, și sugerează anularea regimului fără vize între Uniunea Europeană și Georgia, dacă statul georgian nu respectă standardele democratice și legale ale UE.

De asemenea, Parlamentul European solicită limitarea contactelor oficiale cu guvernul Georgiei și înghețarea ajutoarelor financiare, redistribuind cele 120 de milioane de euro către organizațiile neguvernamentale și mass-media din țară. Această rezoluție vine într-un context de tensiuni crescânde între Georgia și UE, în special după ce autoritățile de la Tbilisi au fost acuzate de promovarea unei politici autoritare și de abuzuri administrative. În plus, rezoluția face apel pentru eliberarea fostului președinte georgian, Mihail Saakașvili, din motive umanitare.

Pe de altă parte, premierul georgian a reacționat, declarând că țara sa va continua să urmărească aderarea la Uniunea Europeană până în 2030, dar că acest drum trebuie „să respecte demnitatea națională” a Georgiei. El a declarat că UE trebuie să dovedească respect față de interesele și valorile tradiționale georgiene, iar relațiile dintre Georgia și Germania s-au deteriorat considerabil, Germania fiind percepută drept un partener tot mai puțin de încredere.