Noul Parlamentul European s-a reunit în cursul dimineții de marți la Strasbourg. În prima reuniune, eurodeputații își aleg președintele și vicepreședinții și hotărăsc care va fi componența comisiilor.

Președintele PE va fi ales miercuri pentru un mandat de doi ani și jumătate. Alegerea se desfășoară prin vot secret și pot avea loc până la patru runde de vot. Un grup politic sau un grup de cel puțin 38 de deputați europeni (1/20 dintre membri) pot propune candidați la președinție.

Alegerea vicepreședinților și chestorilor

Odată ce noul președinte ales va prelua mandatul, deputații europeni vor alege 14 vicepreședinți, care vor asista președintele în conducerea ședințelor. Cinci deputați vor fi aleși chestori și se vor ocupa cu chestiuni administrative.

Comisiile parlamentare

Tot miercuri, Legislativul de la Strasbourg va vota cu privire la componența comisiilor și subcomisiilor permanente. După aceea, grupurile politice vor decide care eurodeputați vor face parte din comisii. Rezultatele vor fi anunțate în plen în cursul aceleiași zile.

Consiliile Europene

Joi dimineața, membrii PE vor discuta rezultatele summit-urilor din iunie ale șefilor de state și de guverne cu președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Tema principală a reuniunilor liderilor UE din 20-21 iunie și 30 iunie este numirea noilor șefi ai instituțiilor UE.

Summitul din 30 iunie s-a prelungit până luni și este reluat astăzi, după ce liderii europeni nu au reușit să ajungă la un acord privind numirea șefilor instituțiilor europene

Potrivit EurActiv.com, popularii europeni sunt gata să renunțe la mult-dezbătutul proces Spitzenkandidat pentru a păstra șefia Comisiei Europene. Candidatul propus de PPE, Manfred Weber, se confruntă cu o opoziție vehementă a mai multor lideri europeni, în special a președintelui francez, Emmanuel Macron. 

Duminică, președintele în exercițiu al PE, Antonio Tajani, a declarat că europarlamentarii își vor alege liderul indiferent dacă șefii de stat și de guvern ajung sau nu la un acord privind conducerea principalelor instituții europene. 

Noul Președinte al Parlamentului European va fi ales mâine dimineață, începând cu 9:00 (10:00, ora României). Candidaturile trebuie depuse astăzi de către grupurile politice sau de către 1/20 dintre membri înaintea orei 22:00 (23:00, ora României). Au fost desemnați opt supraveghetori ai procesului de votare, aleși prin tragere la sorți.