Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, raportul întocmit de europarlamentarul Siegfried Mureşan privind bugetul Uniunii pentru 2018. El a fost susţinut de aproape toate grupurile parlamentare europene.

Raportul, împreună cu propunerile Parlamentului European, a fost votat cu 445 de voturi "pentru", 134 de voturi "împotrivă" şi 102 abţineri.

Siegfried Mureşan este negociatorul şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii în 2018 și este cel care a întocmit un document care conţine liniile directoare în plan politic asupra bugetului şi priorităţile Parlamentului European în această direcţie pentru anul 2018.

Eurodeputatul a asigurat că aceste priorităţi vor fi locurile de muncă şi securitatea.

"Asta aşteaptă oamenii ca Europa să livreze: locuri de muncă şi securitate. Trebuie să folosim resursele limitate pe care le avem la dispoziţie în bugetul UE tocmai în aceste domenii. Vom investi în infrastructură, cercetare, inovare, dezvoltare, IMM-uri şi tineri întreprinzători", a spus europarlamentarul.

Raportul lui Mureşan a fost dezbătut marţi seara, în Parlamentul European, fiind susţinut de aproape toate grupurile parlamentare, care au lăudat eforturile europarlamentarul român.

Excepţie au făcut grupul naţionalist Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), , precum şi grupul Verzilor. Naționaliștii au criticat faptul că nu sunt abordate realele probleme ale Uniunii.

Comisia Europeană, reprezentantă la dezbateri de comisarul pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger, a anunţat că priorităţile enunţate de Raportul Mureşan sunt similare cu ale sale.

"Am citit raportul colegului Mureşan şi am citit atent priorităţile pe care le stabileşte şi pot să vă spun că, până acum, Comisia este de acord cu priorităţile şi aşteptările din acest raport pentru exerciţiul bugetar 2018 şi este de acord chiar în mare parte", a spus comisarul european.

Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a anunţat și că ideea iniţiată de Siegrfried Mureşan, privind acordarea unui bilet de tren gratuit tinerilor europeni care au împlinit 18 ani, valabil 30 de zile pentru toate cele 28 de state membre, plus alte două din afara UE, este "interesantă" şi poate fi susţinută.

"Ideea care vine din Parlament de a acorda un bilet InterRail fiecărui european care a împlinit 18 ani mi se pare o idee foarte interesantă", a spus el.

Urmează mai multe proceduri de negociere între Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul European pentru aprobarea formei finale a bugetului pe 2018.