Eurodeputații susțin că legislativul european nu-și va da acceptul pentru un acord de retragere a Marii Britanii din UE fără plasa de siguranță privind frontiera irlandeză, așa-numitul mecanism de backstop.

Chestiunea frontierei dintre Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) și Republica Irlanda (stat membru UE) a fost cea mai spinoasă temă a negocierilor dintre UE și Marea Britanie. Până la urmă, europenii au agreat cu guvernul condus de Theresa May că - dacă nu se va ajunge la o formulă privind o viitoare relație până la sfârșitul perioadei de tranziție, 31 decembrie 2020 - Irlanda de Nord va rămâne parte a pieței unice.

Dar mecanismul de backstop nu este agreat de mulți dintre parlamentarii britanici, inclusiv din rândul conservatorilor conduși de Theresa May, iar acordul de retragere negociat de guvernul de la Londra cu restul UE a fost respins săptămâna trecută de Camera Comunelor, cu o majoritate record.

Pentru a-și asigura susținerea Parlamentului, May a spus că va cere UE unele modificări minore, dar liderii europeni au spus - încă dinainte de votul din Camera Comunelor - că acordul nu este negociabil.

O poziție similară au adoptat și deputații europeni. Grupul de lucru privind Brexit din Parlamentul European a anunțat joi, după o întrunire pentru analiza procesului de retragere a Marii Britanii din UE, că „acordul de retragere este echitabil și nu poate fi renegociat”.

Acest lucru se aplică în special mecanismului de backstop, spun eurodeputații.

„Plasa de siguranță este garanția că nu vom avea în niciun caz o consolidare a frontierei pe insula Irlanda și reușim în același timp să prezervăm integritatea pieței unice”, spune grupul de lucru privind Brexit. „Fără o astfel de asigurare, Parlamentul European nu își va da acceptul pentru acordul de retragere”.

În același timp, europarlamentarii reiterează că sunt deschiși la o relație pe termen lung ambițioasă și foarte strânsă între UE și Regatul Unit. În plus, ei au indicat că așteaptă din partea autorităților de la Londra o propunere concretă și viabilă pentru continuarea negocierilor.