Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a respins joi rezultatul alegerilor parlamentare desfășurate în Georgia la finalul lunii octombrie și a cerut organizarea unui nou scrutin legislativ în următoarele 12 luni, relatează AFP

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 72 de voturi contra și 82 de abțineri, legislativul UE susține că alegerile din Georgia „nu au respectat normele internaționale”.

Eurodeputații denunță „încălcările electorale grave și numeroase” semnalate în timpul scrutinului din 26 octombrie și revendicate de partidul Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară prorusă.

Membrii PE menționează „cazuri dovedite de intimidare, de manipulare a voturilor, de astupare a urnelor” de votare și resping „orice recunoaștere a rezultatelor” acestor alegeri care constituie, în opinia lor, o „manifestare a reculului democratic continuu” din Georgia, „pentru care partidul aflat la putere este deplin responsabil”.

Votul din 26 octombrie a fost respins de către opoziția pro-occidentală și de către președinta Salome Zurabișvili, care a sesizat Curtea Constituțională pentru a obține anularea rezultatelor.

PE cere Uniunii Europene să impună „sancțiuni personale” împotriva unor lideri georgieni, printre care premierul Irakli Kobahidze, primarul capitalei Tbilisi și secretarul general al partidului Visul Georgian, Kaha Kaladze, sau președinta Parlamentului georgian, Șalva Papuașvili.

De asemenea, eurodeputații își exprimă sprijinul pentru președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, și salută măsurile luate „pentru a repune țara pe calea democratică”.

În plus, eurodeputații solicită „eliberarea imediată din motive umanitare” a fostului președinte pro-occidental Mihail Saakașvili, aflat în prezent în închisoare.

În final, Parlamentul European condamnă vizita efectuată la finalul lui octombrie de către premierul ungar Viktor Orban, subliniind că ea constituie o „încălcare a pozițiilor UE” și că liderul ungar „nu s-a exprimat în numele Celor 27”.

În pofida contestării din partea opoziției și a manifestațiilor numeroase, noul Parlament georgian a ținut în această săptămână prima sa sesiune și a decis că data viitoarelor alegeri prezidențiale, cu vot indirect, va fi 14 decembrie.

Georgia a obținut în decembrie anul trecut statutul de țară candidată la aderarea la UE, dar procesul de integrare a fost ulterior suspendat de Comisia Europeană din cauza adoptării unor acte normative inspirate din legislație rusă, referitoare la valorile familiale și la influența străină.

Agerpres