Eurodeputații au criticat rezultatele ultimului summit al liderilor de stat sau de guvern din UE, în care nu s-a adoptat o decizie privind începerea negocierilor de aderare.

Neînceperea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord este un semnal prost și riscă destabilizarea regiunii Balcanilor de Vest, au spus europarlamentarii într-o dezbatere din plenul legislativului UE de la Strasbourg.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor cu cele două state, iar majoritatea membrilor UE susțin aderarea acestora, dar Franța și Olanda s-au opus.

„UE își pierde credibilitatea când cere reforme vecinilor, dar îi lasă la ușă după ce acestea au fost făcute”, a spus Iratxe Garcia Perez, lidera grupului socialiștilor și democraților (S&D) din Parlamentul European. Ea a adăugat că socialiștii susțin în continuare începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Și grupul popularilor europeni a fost foarte critic cu (non-)decizia Consiliului European. „Albania și Macedonia de Nord sunt două țări cărora li se neagă perspectiva de aderare. Săptămâna trecută a fost o eșec lamentabil al Consiliului din această perspectivă. Este o pierdere de credibilitate la nivelul UE din cauza șefilor de state și de guvern”, a spus Manfred Weber, șeful grupului PPE din Parlamentul European. Acesta i-a criticat pe Mark Rutte, premierul Olandei, și Emmanuel Macron, președintele Franței, pentru că au pus bețe-n roate procesului de extindere a UE.

Chiar și Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din PE, grup care reunește și partidele conduse de Rutte și Macron, a spus că extinderea UE trebuie continuată. „Trebuie să menținem deschise ușile Uniunii Europene”, a spus Cioloș în plenul de la Strasbourg.

Membrii Parlamentului European au dezbătut marți dimineață, împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, temele discutate la Consiliul de săptămâna trecută.

Ambii lideri s-au declarat și ei dezamăgiți de „decizia sau non-decizia Consiliului European”, după cum a spus Juncker. „Este o eroare gravă că nu am deschis negocierile cu aceste două state. Este o eroare gravă pentru că afectează ambele țări. În plus, este o eroare gravă pentru că, dacă Uniunea Europeană lasă impresia că face promisiuni și nu și le respectă, nu ne va respecta nimeni la nivel internațional”, a punctat șeful Comisiei Europene.

Tusk a dat câteva detalii despre discuția privind lărgirea UE din cadrul Consiliului, pe care a apreciat-o drept „dificilă”. Donald Tusk a spus că o majoritate covârșitoare a statelor membre dorea deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, dar că nu a fost posibilă obținerea unei unanimități. „În opinia mea, acest lucru a fost o greșeală, și le-am spus asta liderilor (am fost ceva mai direct atunci),” le-a spus președintele Consiliului European eurodeputaților. El și-a exprimat speranța că liderii UE vor trage concluziile corecte când vor mai discuta procesul de extindere la un viitor summit.