Parlamentul European se va confrunta, marți, cu o alegere furtunoasă pentru un nou președinte, mai ales după ce coaliția partidelor pro-UE a căzut odată ce blocul comunitar a fost afectat de o criză populism eurosceptic, scrie EurActiv.com.

Există cel puțin șapte candidați pentru președinția Parlamentului European, principalii fiind doi italieni și un belgian care caută să-l înlocuiască pe socialistul german Martin Schulz, care a demisionat pentru a se întoarce în politica din propria țară.

Votul secret de marți a celor 751 deputați din Parlament, va fi, cel mai probabil, câștigat de unul dintre politicienii italiani, Antonio Tajani, un fost purtător de cuvânt fostului premier italian Silvio Berlusconi.

Antonio Tajani, în vârstă de 63 de ani, care a fost comisar european pentru industrie în 2010-2014, este candidatul Partidului European Popular de centru-dreapta, cel mai mare grup din PE.

Socialistul italian Gianni Pittella are, de asemenea, o șansă la președinția PE.

În schimb, liberalul belgian Guy Verhofstadt, negociator pentru Brexit din partea Parlamentului European, și-a văzut șansele reduse după eșecul de săptămâna trecută al unei înțelegeri cu populiștii de la Mișcarea Cinque Stelle.

Câștigătorul, însă, conduce Parlamentul European în cel mai critic moment al său, atunci când va da votul final cu privire la orice acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, estimată pentru 2019.

Într-un climat politic febril, rezultatul ar putea, de asemenea, determina in cele din urmă o remaniere a altor locuri de muncă de top din UE, o instabilitate de care blocul celor 28 de națiuni nu are nevoie, având în vedere crizele, de la Brexit la migrație.

Influența populiștilor

În toți anii, cu excepția a cinci ani din istoria Parlamentului European, PPE și social-democrații au alternat la președinția instituției, formând un fel de "mare coaliție", cu scopul de a adopta legi mai ușor.


Dar acest aranjament confortabil s-a destrămat în urma unui dezacord cu privire la cine ar trebui să-i succeadă lui Schulz după cei aproape cinci ani ca lider legislativ al UE.

Șeful PPE, Manfred Weber, a declarat că "trădarea" celorlalte grupuri care erau așteptate să-l susțină pe Tajani înseamnă că "ei sunt responsabili de influența crescândă a populiștilor în această casă".

Pittella, cu toate acestea, a declarat că nu va accepta un "monopol" PPE pe pozițiile de top ale UE, adăugând că el s-a opus, de asemenea, politicilor de austeritate conduse de Germania, care vizează combaterea crizei din zona euro. 

Jean-Claude Juncker, fostul premier luxemburghez care conduce Comisia Europeană, și fostul prim-ministru polonez Donald Tusk, care conduce Consiliul European, sunt amândoi din PPE.

Deputații de stânga au avertizat că ei vor cere unul dintre aceste poziții, dacă Parlamentul European va ajunge în mâinile conservatoare ale lui Tajani.

Cheia pentru câștigarea alegerilor stă acum la partidele mai mici, populiste și anti-UE, care încearcă să rupă UE din interior.

Grupările eurosceptice conduse de UKIP din Marea Britanie și Frontul Național din Franța au înregistrat progrese uimitoare în ultimele alegeri pentru Parlamentul European din luna mai 2014, schimbând peisajul politic al UE.

Fostul prim-ministru belgian Verhofstadt a fost inițial văzut ca având o șansă, cu profilul său nou ridicat de rolul său în calitate de negociator-șef al Brexit în PE, o poziție pentru înființarea căreia el a pledat, astfel încât deputații europeni să aibă un rol mai important în negocieri.

Dar campania sa a fost torpilată după ce a spus că a luat în considerare o alianță cu Mișcarea lui Beppe Grillo, după ce aceasta a plecat din grupul eurosceptic al lui Farage.

Votul de marți ar putea avea până la patru runde, dat fiind faptul că este nevoie ca o majoritate absolută pentru a obține președinția Parlamentului European.

Lista candidaților, ordonată în funcție de mărimea grupului lor în parlament, înaintea votului de marți

Antonio Tajani (centru-dreapta)


Italianul Antonio Tajani, 63 de ani, un pro-european, candidează pentru Partidul European Popular de centru-dreapta, cel mai mare grup din cei 751 de deputați, și, prin urmare, are șansele cele mai mari să câștige.

Are o experiență solidă în funcții înalte, a fost comisar UE pentru transporturi între 2008-2010 și apoi comisar pentru industrie între 2010-2014, fapt ce-l ajută să ofere o imagine din interior asupra lucrărilor Comisiei Europene, brațul executiv al UE.

Antonio Tajani a intrat în Parlamentul European în 1994, când a fost membru fondator al partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia.

Giani Pittella (centru-stânga)

Giani Pittella, 58 de ani, este șeful grupului S&D, al doilea cel mai mare în Parlament, care are un număr mare contingent de deputați italieni.

Este deputat în Parlamentul European de aproape 20 de ani, dar nu este foarte cunoscut din cauza faptul că lipsa cunoașterii limbii engleze îi limitează impactul în mass-media.

Criticii spun că până acum a fost umbrit de Martin Schulz, europarlamentarul german socialist și fostul șef al Parlamentului.

Helga Stevens (conservatoare)

Helga Stevens, 48 ​​de ani, și-a construit cariera politică cu partidul naționalist din Belgia NVA care militează pentru o și mai mare autonomie pentru zona flamandă din nordul Belgiei. 

Un avocat instruit care este, de asemenea, surd, Stevens are o carieră politică și academică formidabilă, care militează puternic pentru persoanele cu handicap.

Guy Verhofstadt (liberal)

Fostul premier belgian,Guy Verhofstadt 63 de ani, este un apărător fervent al proiectului european, și este cunoscut pentru că-i încurajează pe cei care nu pot vedea ”lumina” Uniunii Europene - în special pe euroscepticul Nigel Farage din UKIP.

Europarlamentarul a fost numit în calitate de negociator pentru Brexit anul trecut și a promis deputaților europeni că vor juca un rol-cheie în cadrul negocierilor dificile așteptate cu Londra.

A fost în cursa pentru conducerea Comisiei Europene de mai multe ori, mai ales în 2004, când Marea Britanie, printre altele, s-a opus candidaturii sale.

Eleonora Forenza (stânga radicală)

Eleonora Forenza, 40 de ani, o altă italiancă, este o figură importantă din partea stângă a Parlamentului European. A fost alesă deputat în 2014 și a fost aleasă luna trecută drept candidat pentru gruparea Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică.

Jean Lambert (ecologist)

Jean Lambert, 66 de ani, este un eurodeputat din partea Verzilor britanici, ales pentru prima dată în 1999.

Ea a militat puternic împotriva Brexitului și spune că, odată ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, ea va continua să lucreze ca un campion al democrației în întreaga lume.

Laurențiu Rebega (extrema-dreapta)

Eurodeputatul român Laurențiu Rebega, 40 de ani, este candidatul Grupul Europa Națiunilor și a Libertății, din care face parte și Frontul Național al lui Marine Le Pen.

Laurențiu Rebega este membru al Parlamentului European din 2014.

În Parlamentul European, este membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și al Comisiei pentru Petiții (PETI) și membru supleant în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET), Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) și Comisia pentru Dezvoltare regională (REGI). De asemenea, el face parte din Delegația la Comisia Parlamentară mixtă UE- Turcia. Din 2015, acesta a devenit vicepreședinte al grupului politic Europa Națiunilor și Libertății (ENL).

Eurodeputatul român afirmă că întreaga sa activitate susține ideologic și participativ apărarea libertăților individuale, a suveranității naționale și protejarea libertății de exprimare în toate formele, potrivit site-ului personal.

Euroscepticii

Europa Libertății și Democrației Directe nu au prezentat până acum niciun un candidat.