Parlamentul European va adopta recomandări pentru TTIP/ Pozițiile grupurilor politice
Deputații vor dezbate miercuri, 10 iunie și vor vota recomandările Parlamentului către Comisia Europeană privind negocierile cu SUA pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP)/ Alte teme pe agenda sesiunii plenare.
Protecția investitorilor (ISDS) va fi tema principală a dezbaterii, părerile fiind împărțite în privința cererii de către PE ca utilizarea arbitrajului privat în disputele dintre investitori și autoritățile publice să fie exclusă din acord.
La conferința de presă în avanpremiera sesiunii, reprezentanții Partidului Popular European au anunțat că susțin acordul TTIP, în general, însă „este clar că este nevoie de o reformă a protectiei investitorilor (clauza ISDS). De asemenea, PPE susține includerea unor măsuri dedicate firmelor mici și mijlocii.
Grupul Socialiștilor și Democraților a anunțat: „Ținta noastră este să acordăm Comisiei un mandat pentru a negocia un parteneriat din care să beneficieze economia Uniunii”. Poziția grupului S&D a fost exprimată printr-un document de poziție. „Nu dorim doar comerț liber ci comerț corect, dorim standarde globale mai ridicate, vrem ca serviciile poublice și sănătatea să fie excluse, vrem clauze pentru drepturile muncitorilor. Vrem să asigurăm standardele alimentare europene. Vom spune nu arbitrării private” (ISDS).
Reprezentanții Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) au anunțat că doresc, de asemenea, modificarea sistemului ISDS. „Am adoptat un document, numit Smart TTIP, care va fi prezentat joi de președintele grupului, Guy Verhofdstadt”.
Reprezentantul Grupului Europa Democrației și Liubertății Directe (EFD ) au anunțat că vor vota împotriva TTIPși de asemenea Alianța Verzilor a anunțat „puțin probabil să acorde un vot pozitiv pentru această rezoluție”.
Mai multe detalii despre dezbaterea de miercuri, aici
Citește mai mult pe tema: TTIP- riscuri și oportunități/ dezbaterile din Parlamentul European
Alte subiecte pe agenda sesiunii plenare din 8-11 iunie
UE și statele membre ar trebui să monitorizeze finanțarea de către Rusia a partidelor politice din UE, să rezerve fonduri pentru contracararea propagandei acesteia și a amenințărilor de securitate la Marea Neagră, ce decurg din anexarea ilegală a Crimeei, spun deputații în două rezoluții nonlegislative ce vor fi dezbătute miercuri și votate joi.(Mai mult: Deputații cer contracararea propagandei ruse și a amenințărilor la Marea Neagră)
Deputații vor vota miercuri asupra unei rezoluții privind concluziile dezbaterii din sesiunea plenară din mai cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, și vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Dezbaterea a fost declanșată de comentariile premierului Orbán privind posibilitatea de a reinstaura pedeapsa cu moartea în Ungaria și de o consultare publică privind imigrația lansată de guvernul maghiar.(Mai mult: Pedeapsa cu moartea și imigrația în Ungaria: deputații vor vota o rezoluție)
Propune UE un sistem de intrare/ieșire și un program de înregistrare a călătorilor pentru cetățenii din afara UE, ”potrivite și adecvate” numărului tot mai mare de persoane care îi trec frontierele externe? Miercuri, deputații vor ridica această întrebare pentru Comisie și Consiliu, într-o dezbatere în care vor mai discuta, probabil, și despre perioadele de păstrare a datelor, dacă agențiile de aplicare a legii ar trebui să aibă acces la aceste date, precum și despre costurile acestor sisteme.(Mai mult: ”Granițe inteligente” la intrările în UE: întrebări pentru Comisie și Consiliu)
Acționarii ar putea vota cel puțin o dată la trei ani asupra politicii de remunerare a directorilor de către companie, conform unei propuneri legislative dezbătute marți și supuse la vot miercuri. Deputații din comisia de afaceri juridice au inserat, de asemenea, o cerință pentru companiile mari și entitățile de interes public, cum ar fi băncile și firmele de asigurări, să facă publice, pe fiecare țară, profiturile obținute, impozitele plătite și subvențiile primite.(Mai mult: Un cuvânt mai important pentru acționari privind salariile și impozitele)
Deputații vor dezbate miercuri pe marginea dezvăluirilor privind corupția la nivel înalt din federația internațională de fotbal (FIFA) și vor cere ca situația drepturilor omului să fie luată în considerare în deciziile privind alegerea țărilor gazde pentru evenimentele sportive internaționale. Joi, deputații vor vota o rezoluție privind corupția FIFA.(Mai mult: Sport: Scandalul FIFA, Jocurile de la Baku și prizonierii politici din Azerbaijan)
Comentarii