„Europa nu este un continent islamofob și nu închide ușa pentru cetățenii turci”, spun eurodeputații, care au cerut totuși întreruperea negocierilor de aderare dacă Turcia nu schimbă direcția.

Europa nu închide ușa Turciei, dar recentele evoluții determină căutarea unor alternative la aderarea Turciei la UE, au spus eurodeputații într-o dezbatere cu comisarul pentru extindere Johannes Hahn.

În deschiderea dezbaterii, președintele Parlamentului European Antonio Tajani a cerut Turciei să respecte drepturile fundamentale, care reprezintă baza Europei. El a subliniat că „Europa nu este un continent islamofob și nu închide ușa pentru cetățenii turci”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Unii eurodeputați au exprimat îngrijorare față de modul de desfășurare a referendumului din Turcia care a susținut extinderea puterilor prezidențiale, considerându-l incorect. Ei au spus că este timpul unei reevaluări a relațiilor UE-Turcia și pentru deschiderea unui noi capitol.

Alți membri ai Parlamentului European au spus că nu văd cum Turcia ar putea deveni vreodată membru deplin al UE, iar alții au exprimat speranța că suspendarea negocierilor ar fi suficientă, Turcia având posibilitatea să schimbe direcția actuală.


Comisia pentru afaceri externe din PE va dezbate rezoluția anuală obișnuită privind progresul Turciei, pe 2 mai. Propunerea de rezoluție pentru 2016, redactată de raportorul Kati Piri (S&D) cere UE „suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia dacă pachetul constituțional este implementat fără modificări”.

O uniune vamală extinsă, mai mult comerț, schimburi universitare și cooperare în domeniile securității și migrației au fost unele dintre ideile prezentate de deputați ca posibile opțiuni de viitor. Unii au cerut și menținerea sprijinului pentru forțele democratice din Turcia, având în vedere că milioane de turci vor să fie parte a UE.