Eurodeputații au semnalat regresul Turciei în domeniul statului de drept și libertății presei și cer suspendarea negocierilor de aderare la UE dacă sunt implementate schimbările constituționale.â

Turcia nu acceptă o cerere a Parlamentului European de a suspenda negocierile de aderare a acestei țări la UE, a declarat miercuri ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik, el afirmând că este o decizie politică pe care Ankara o consideră invalidă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Huseyin Muftugolu, a afirmat că decizia se bazează pe cereri și afirmații false și a subminat reputația PE.

+++

Potrivit Parlamentului European, propunerile de modificare a Constituției Turciei, adoptate în urma unui referendum ținut în aprilie, sunt contrare statutului de membru UE.

Parlamentul European are însă o influență limitată pe această temă și Turcia a respins joi propunerea de a renunța la negocierile de aderare la UE în schimbul unei cooperări puternice în alte domenii, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Liderii UE l-au criticat pe Erdogan și comportamentul său față de oponenți atât înainte, cât și după puciul eșuat din luna iulie anul trecut, dar ei nu doresc să compromită acordul încheiat anul trecut cu Turcia, în virtutea căruia migranții care ajung în Grecia din Turcia pot fi trimiși înapoi, ceea ce a atenuat într-o oarecare măsuri criza migranților ce amenința unitatea UE. 

Rezoluția adoptată de PE joi „invită Comisia și statele membre, în conformitate cu cadrul de negociere, să suspende oficial negocierile de aderare a Turciei, fără întârziere, dacă pachetul de reforme constituționale este pus în aplicare neschimbat”. Reforma constituțională propusă de Erdogan îi extinde considerabil prerogativele, fapt care ar fi necesar, în opinia sa, pentru a asigura stabilitatea Turciei.

Eurodeputații sunt însă îngrijorați de regresele Turciei privind statul de drept, drepturile omului, libertatea presei, lupta împotriva corupției. Ei condamnă sprijinul declarat în mai multe rânduri de președintele turc pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, care ar ridica semne de întrebare asupra prezenței Turciei în Consiliul Europei și ar duce imediat la încetarea negocierilor de aderare la UE.

Parlamentul European „condamnă încercarea de lovitură de stat și își exprimă solidaritatea cu poporul turc, dar totodată regretă răspunsul disproporționat al guvernului turc”, care a dus la concedieri pe scară largă a funcționarilor publici, închideri de instituții mass media, arestarea unor jurnaliști, judecători și apărători ai drepturilor omului, precum și la închideri de școli și universități.

Pe de altă parte, rezoluția adoptată joi de Parlamentul European recunoaște importanța unor bune relații UE-Turcia și menținerea unui dialog constructiv și deschis - cheia pentru abordarea comună a provocărilor de tipul migrație, securitate sau terorism. Deputații susțin actualizarea uniunii vamale UE-Turcia, cerând ca drepturile omului și libertățile fundamentale să fie parte a unui noi acord.

Rezoluția a fost votată cu 477 de voturi la 64 și 97 de abțineri. Parlamentul intenționează să trimită la toamnă o delegație ad-hoc la Ankara, pentru a reînnoi dialogul parlamentar.