Joi, 26 martie 2015, Bundestag-ul a ratificat Acordurile de Asociere cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova cu o majoritate de voturi, un pas semnificativ în vederea apropierii celor trei state de Uniunea Europeană. 

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier (reprezentantul formațiunii  SPD) a subliniat că respectivele acorduri nu sunt îndreptate împotriva Rusiei dar că Rusia nu are dreptul să se opună acestora.  

Așteptăm cu nerăbdare o viitoare strânsă cooperare între țările și parlamentele noastre, a subliniat președintele Bundestag-ului, Norbert Lammert (CDU).

Acordurile prevăd un grad ridicat de integrare a celor trei țări pe piața internă a UE. Totodată, acestea presupun sprijinirea reformării administrației, justiției și luptei împotriva corupției din cele trei state.

Prin încheierea acestor Acorduri de Asociere cu vecinii din est, UE speră la o "creștere economică, la sporirea locurilor de muncă, la o democrație modernă și transparentă, pentru un viitor mai bun", după cum declară Steinmeier care insistă totuși asupra intereselor celor trei țări, înaintea celor ale UE.

În ceea ce privește conflictul cu Rusia, ministrul de Externe german a declarat că politica de vecinătate a UE nu este îndreptată împotriva nimănui:

Ne dorim o bună cooperare, nu numai cu vecinii noștri, ci și cu vecinii vecinilor noștri. Cu toate acestea, toate statele au dreptul de a-și stabili statutul politic intern și extern, fără vreo intervenție externă și în deplină libertate, a mai spus Steinmeier. Ministrul german a reiterat condamnarea anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și destabilizarea produsă de Rusia în estul Ucrainei.

Opoziția de stânga, prin persoana lui Andrej Hunko, a fost singura care s-a opus Acordurilor de Asociere. Acesta consideră că relația tensionată cu Rusia a fost cauzată, în principal, de dorința vestului de a extinde UE și NATO în estul european:  

Acordurile de asociere sunt parte a acestei extinderi, susține Hunko care, de asemenea, consideră că acordurile ar produce un model economic radical neoliberal, accentuând divizarea Europei. 

În cadrul sesiunii plenare, au participat și ambasadorii celor trei state: Ucraina, Georgia și Republica Moldova, prima dintre acestea fiind reprezentată și de o delegație condusă de președintele Parlamentului ucrainean, Volodimir Groysman.

Reamintim că cele trei state au încheiat Acordurile de Asociere cu UE în luna iunie 2014. 

Mai multe detalii pe EurActiv.de