Liderul israelian este implicat în trei dosare deschise pentru fraudă, luare de mită și încălcare a încrederii, pe care le neagă, notează cotidianul spaniol ABC.

Knessetul (Parlamentul israelian) a aprobat joi o lege controversată care urmărește să modifice condițiile de recuzare a funcției de prim-ministru, pentru a preveni suspendarea lui Benjamin Netanyahu în cadrul procesului penal deschis împotriva lui pentru corupție.

Măsura a fost aprobată în Cameră cu 61 de voturi pentru și 47 împotrivă, după o lungă sesiune parlamentară care a durat până la primele ore ale zilei de joi, și este a treia și ultima lectură înainte de a intra în vigoare.

Opoziția a solicitat numeroase modificări ale proiectului de lege, considerând-o "creată" pentru problemele juridice cu care se confruntă Netanyahu, relatează The Times of Israel. Anticipând ca sesiunea se va prelungi, părțile au convenit să impună o limită maximă de 16 ore de discuții, care au ajuns la acest maxim după ce a început miercuri după-amiază.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a criticat adoptarea legii și pe membrii coaliției, pe care i-a acuzat că s-au comportat ca "hoții în noapte" și "au adoptat o lege personală, obscenă și coruptă împotriva unui zvon nefondat despre o posibilă recuzare".

Problema este atât de gravă încât întreaga opoziție, în loc să o folosească ca pe o armă împotriva Guvernului, s-a reunit pentru a le cere reticenților să-și facă datoria.

Măsura, care a fost aprobată de Comisia pentru Constituție, Lege și Justiție a Knesset luni, a fost introdusă ca răspuns la o petiție a unui ONG care cere Curții Supreme a Israelului să îl declare pe Netanyahu inapt pentru a ocupa poziția de prim-ministru din cauza unui "conflict de interese" prin promovarea reformelor juridice ale sistemului judiciar în timp ce împotriva sa sunt deschise proceduri penale.

Modificarea propusă la Legea fundamentală, care este cea care stabilește condițiile recuzării, ar elimina puterea Justiției israeliene de a emite decizii privind suspendarea unui prim-ministru și ar împuternici Guvernul să facă acest lucru cu un vot dat de trei sferturi din majoritate.

De câteva săptămâni, străzile Israelului sunt pline de protestatari împotriva reformei judiciare pe care guvernul Netanyahu a propus-o. Prin această reformă, ei încearcă să limiteze puterile Curții Supreme, iar criticii spun că ea subminează independența judiciară și amenință democrația.

Săptămâna trecută, Netanyahu a respins propunerea alternativă de reformă judiciară a președintelui țării Isaac Herzog. "Secțiunile cheie ale planului pe care l-ați prezentat doar perpetuează situația existentă și nu oferă autorităților israeliene echilibrul necesar. Acesta este nefericitul adevăr", a scris Netanyahu pe Twitter.

Sursa: RADOR