Parlamentul turc a adoptat marți aderarea Suediei la NATO, potrivit postului CNN Turk.

Alte publicații, ca postul privat NTV, evocă un vot prevăzut mai târziu săptămâna aceasta.

O ratificare a aderării Suediei la NATO ar lăsa Ungaria drept ultim obstacol în procesul acestei extinderi, pe care Suedia și Finlanda, vecina sa, l-au declanșat după invazia Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape doi ani, notează News.ro.

Candidatura Suediei a fost aprobată în decembrie în Comisia Afacerilor Externe a Parlamentului turc, însă votul în plen a fost amânat.

Turcia și Ungaria sunt ultimii membri NATO care blochează drumul Suediei, printr-o multiplicare a exigențelor și pretextelor în vederea justificării unor reticențe.

Suedia și-a depus candidatura în același tiâmp cu Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan obiecta de la începutul procesului o presupusă indulgență a Stockholmului față de anumite grupări kurde pe care le consideră teroriste.

La începutul lui decembrie, el a anunțat drept condiție a ratficării Ankarei o aprobare ”simultană” de către Congresul Statelor unite a unei vânzări de avioane de tip F-16 Turciei, de care are nevoie pentru a-și moderniza Forțele Aeriene.

Guvernul american nu este ostil acstei vânzări, însă Congresul a blocat-o până acum din motive politice, și anume tensiuni cu Grecia - de asemenea stat membru NATO -, de care Ankara s-a apropiat recent.

Erdogan a discutat luna trecută la telefon cu președintele american Joe Biden, care a subliniat că Turcia ar putea obține aprobarea Congresului în cazul unei ratificări a aderării Suediei la NATO.