Parlamentarii au adoptat marți controversata lege privind statutul universităților, în pofida protestelor din ultimele zile. Legea are drept țintă desființarea reputatei Central European University de la Budapesta, înființată de George Soros.

Legea prevede nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent și în țările de origine ale respectivelor instituții.

Actul normativ, conceput cu dedicație împotriva Central European University (CEU), mai prevede că pentru autorizarea funcționării unei universități străine este necesar un acord între Ungaria și statul de origine al respectivei instituții de învățământ. În cazul CEU, unde este vorba de SUA,  învățământul ține de competența fiecărui stat federal.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. 

Circa 10.000 de persoane au ieșit duminică seara pe străzile din Budapesta, pentru a protesta față de această lege. Oamenii au anunțat că vor ieși, din nou, în stradă dacă actul normativ este votat de către Legislativ.

Și, totuși, de ce guvernarea ungară se întoarce împotriva acestei instituții?

Explicația pe care o dă presa ungară și internațională care acoperă subiectul este legată de fondatorul acesteia: George Soros. 

Global, anumite forțe politice au făcut din numele și ideile liberale ale miliardarului american cap de afiș în campaniile lor mediatice, electorale și, nu în ultimul rând, de acțiune.

În România, George Soros a reprezentat, de asemenea, programatic, o abordare de prim-plan a campaniei electorale.

Cu toate că a fost bursier Soros, premierul Viktor Orban a fost din ce în ce mai critic la adresa lui filantropului american de origine ungară, acuzându-l că influențează lumea politică din Ungaria - notează Fox News.

Un reprezentant al guvernului le-a spus jurnaliștilor că mai multe universități funcționează ilegal în Ungaria și că guvernul a descoperit nereguli.

"Nicio universitate nu poate fi mai presus de lege", a spus acesta, adăugând că guvernul va modifica legislația și va face dificil pentru instituțiile înregistrate în afara Uniunii Europene să acorde diplome pentru studenții din Ungaria.