Partidele extremiste și populiste de dreapta au fost întotdeauna cei mai mari beneficiari ai crizelor financiare, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetare Economică IFO din Germania, citat de EurActiv.com.

Frontul Național, Alternativa pentru Germania și Zorii Aurii din Grecia, toate au crescut în sondaje ca rezultat al crizelor financiare globale; multe dintre acestea obținând rezultate semnificative la alegerile care au urmat. 

Un studiu publicat de Institutul pentru Cercetare Economică IFO din Germania arată că nu este nicio coincidență, după analiza acestor fenomene încă din anul 1870, în peste 20 de țări și 800 de alegeri desfășurate. 

Cei mai proeminenți beneficiari ai crizelor financiare din 1920 și 1930 au fost partidele de extremă dreaptă din Italia și Germania. Alte țări au simțit, de asemenea, creșterea partidelor extremiste, precum Rexist - în Belgia, Falanga Spaniolă și Mișcarea patriotică în Finlanda. 

Trenduri similare au fost observate după criza din 2007-2008. Democrații suedezi au obținut 5,7% din voturi până în 2010, în creștere de la 2,9% în 2006. Partidul pentru Dreptate din Olanda (PVV) a crescut în mod similar de la 5,9% la 15,5% în 2010 iar Frontul Național în Franța și-a îmbunătățit cota din voturi ajungând la 10% în 2011. 

Pe timpul crizei bancare din Scandinavia, la sfârșitul anilor 80, Partidul Norvegian pentru Progres a obținut o creștere de la 3,7% la 13%. 

Citeste articolul integral pe EurActiv.com

Studiul integral al institutului german poate fi citit aici.