BuzzFeed News relatează că a obținut o înregistrare audio a unei întâlniri dintre şase bărbaţi - trei ruşi şi trei italieni, care au discutat în octombrie anul trecut, la Hotelul Metropol din Moscova, despre o afacere în domeniul petrolier.

În realitate, scopul lor era subminarea democraţiilor liberale şi crearea unei Europe noi, naţionaliste, aliată cu Rusia.

Unul dintre participanţi este Gianluca Savoini, un partener apropiat al celui mai puternic lider de extremă dreapta din Europa - vicepremierul italian Matteo Salvini. Acesta şi ceilalți cinci bărbați ar fi negociat termenii unei înțelegeri pentru pomparea a zeci de milioane de dolari, bani proveniţi din afaceri cu petrol rusesc, către Liga lui Salvini.

Legislaţia italiană interzice partidelor politice să accepte donaţii mari din afara ţării, astfel că italienii au cerut discreţie maximă.

"Vrem să schimbăm Europa", spune pe înregistrare Gianluca Savoini, care a luat parte săptămâna trecută la dineul oferit de premierul Giuseppe Conte cu ocazia vizitei la Roma a preşedintelui Vladimir Putin.

"O nouă Europă trebuie să fie apropiată de Rusia, aşa cum era înainte, pentru că vrem să fim suverani", mai spune Savoini. Salvini, descris în mod entuziast de către ruşii prezenţi la discuţie drept un "Trump european”, nu a participat la întâlnirea de la Hotelul Metropol, dar se afla la Moscova. Cu o zi înainte, el a susţinut un discurs în care a denunţat sancţiunile UE împotriva Rusiei şi s-a întâlnit cu vicepremierul Dmitri Kozak.

BuzzFeed News nu i-a putut identifica pe ceilalţi participanţi la negocieri, dar înregistrarea conţine indicii clare că reprezentanţi guvernamental de rang înalt erau la curent cu  negocierile.

Liderul Ligii nu e la primele acuzaţii privind primirea de bani ruseşti. El a negat acuzaţiile de fiecare dată. Dar înregistrările de la Metropol reprezintă primele dovezi privind încercările Rusiei de a finanța mișcările naționaliste din Europa. Nu este clar dacă Liga a primit finanțarea în urma negocierilor din 18 octombrie 2018.

E al doilea scandal de anul acesta în care sunt implicaţi politicieni de extremă dreapta din Europa şi oameni de afaceri ruşi. 

În luna mai, publicațiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Heinz Christian-Strache, liderul FPÖ și vice-cancelar austriac, părea să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că e nepoata unui oligarh rus. Înregistrarea a fost făcută în 2017, în stațiunea Ibiza din Spania.

Procurorii au deschis un dosar privind eventuale donații ilegale către formațiunea de extremă dreapta FPÖ şi au extins recent investigația și la conservatorii din ÖVP și social-democrații din SPÖ.

Lidera Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, a împrumutat 11 milioane de euro de la mai multe bănci ruseşti, inclusiv de la una apropiată Kremlinului. Ea a insistat că a fost vorba strict de afaceri, nu de politică, deşi a sprijinit în mod public anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.

Anul trecut, Agenția Națională de Criminalitate din Marea Britanie a lansat o anchetă penală împotriva lui Arron Banks, cel mai mare susținător financiar al Brexit, pentru a afla "sursa reală” a celor opt milioane de lire sterline donate campaniei Leave.EU. Autorităţile britanice suspectează faptul că banii au venit din Rusia.

Transcrierea integrală a discuţiei, aici.