Liderul sârb Milorad Dodik a anunțat că se pregătește să proclame independența Republicii Srpska.

Naționalistul pro-rus Milorad Dodik a câștigat alegerile prezidențiale sârbe bosniace împotriva reformistei Jelena Trivic. Dodik era reprezentantul sârb la conducerea tripartită a Bosniei și Herțegovinei și a anunțat că se pregătește să proclame independența Republicii Srpska.

Potrivit rezultatelor alegerilor care au avut loc duminică, noul reprezentant sârb în instituțiile de la Sarajevo va fi Zeljka Cvijanovic, din același partid naționalist ca și Dodik.

În restul țării, în federația comunităților sârbe și croate, victoria a revenit, așa cum era de așteptat, candidaților reformiști. Primele rezultate preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală bosniacă au confirmat că cei mai favorabili candidați pentru cooperare, Denis Becirovic și Zeljko Komsic, vor câștiga pozițiile respective reprezentând bosniaci și croați în președinția tripartită.

Problema reînnoirii și reformelor într-una dintre cele mai sărace și instabile țări din Europa este atât de presantă încât Departamentul de Stat al SUA a profitat de ziua alegerilor pentru a anunța că a decis să-l sancționeze pe președintele în exercițiu al Federației Autonome Bosniaco-Croată din Bosnia, Fadil Novalic.

În urmă cu o săptămână, el anunțase deja sancțiuni împotriva procuroarei generale Diana Kajmakovic, pe care a acuzat-o că este complice la corupție și subminează procesele democratice din Balcanii de Vest. Washingtonul l-a numit pe Kajmakovic "corupt flagrant cu legături cu organizații criminale".

Acum, reprezentantul bosniac este acuzat că a folosit greșit datele despre pensionari dobândite prin poziția sa oficială în săptămâna dinaintea alegerilor din 2018, pentru a trimite scrisori de propagandă electorală în care sunt enumerate realizările sale și promițând pensii mai mari.

Alegerile din Bosnia au fost urmărite cu mare atenție de către observatori din cauza temerilor că Rusia ar profita de influența sa în zonă pentru a destabiliza Balcanii. În orice caz, victoria naționaliștilor sârbi, atât în ​​instituțiile proprii, cât și în reprezentarea lor în fața agențiilor federale, sugerează că tensiunile segregaționiste vor continua pe termen scurt și mediu. Dodik afirmă că orizontul său este să se separe de Bosnia.

Sursa: RADOR