Partidul de guvernământ din Bulgaria a câștigat posturile de primari din principalele orașe în turul al doilea de scrutin desfășurat duminică

GERB (partidul conservator al premierului Boiko Borisov) a păstrat controlul asupra Sofiei în alegerile pentru primăria capitalei bulgare, transmite Agerpres, citând presa internațională.

Primărița în exercițiu, Iordanka Fandakova, a învins-o pe rivala sa, independenta Maia Manolova, în turul doi de scrutin care a avut loc duminică, asigurându-și un al patrulea mandat, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

Votul a testat sprijinul de care se bucură partidul GERB după o serie de scandaluri de corupție, notează Reuters.

Potrivit sondajelor, Fandakova a câștigat 51% din voturi, în timp ce contracandidata sa, susținută de socialiști și de alte câteva partide, a reușit să obțină 42%. Pe restul de 8% de buletine de vot, alegătorii au bifat opțiunea "nu votez pentru nimeni". Reuters citează exit-poll-uri ale companiilor independente Alpha Research și Trend, care o creditează pe Fandakova cu 51-53,5% din voturi, în timp ce Manolova ar fi obținut între 40,6-42,8%.

Candidații GERB la posturile de primari au câștigat în Varna, important port la Marea Neagră, și în cel de-al doilea oraș al țării, Plovdiv.

Partidul lui Borisov a dominat alegerile municipale și locale desfășurate luna trecută, dar nu atât de clar ca în urmă cu patru ani. Rezultatul cimentează supremația lui Borisov și este foarte probabil ca actualul premier să-și poată îndeplini promisiunea de a-și duce la bun sfârșit mandatul, până în mai 2021.