Partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN) a surprins pe toată lumea câștigând peste 80 de locuri în al doilea tur al alegerilor legislative de duminică din Franța, potrivit primelor estimări.

Acesta este un rezultat istoric pentru RN, care își depășește cu mult performanța de la alegerile legislative din 2017, când partidul a trimis opt deputați în Adunarea Națională, scrie EURACTIV Franța.

RN a primit 18,68% din voturi în primul tur care a avut loc pe 12 iunie, iar estimările îl situau atunci între 15 și 30 de locuri – suficient pentru a crea un grup parlamentar, primul din 1986.

Într-un discurs de după anunțarea primelor rezultate, Marine Le Pen, lidera partidului și candidată în Pas-de-Calais, și-a felicitat colegii: „Acest grup parlamentar va fi de departe cel mai mare din istoria familiei noastre politice”.

Ea a spus că grupul parlamentar, pe care urmează să-l conducă, va acționa ca „o opoziție fermă față de Emmanuel Macron".

„Blocarea extremei drepte cu orice preț nu mai funcționează”

Acesta este un rezultat în mare parte neașteptat, deoarece sistemul de vot pentru alegerile legislative tinde să dezavantajeze candidații mai radicali care se luptă să obțină voturi atunci când se confruntă cu candidați moderati în al doilea tur.

În pofida celor 41,45 de procente din turul al doilea al alegerilor prezidențiale din aprilie, Marine Le Pen nu a reușit să se impună în campania de dinaintea alegerilor legislative – lăsând în seama NUPES și Ensemble, coaliția majoritară prezidențială, să dea tonul.

Cu toate acestea, ea îndemnase alegătorii să acorde RN „un adevărat grup parlamentar”, pentru a putea trimite legile la Consiliul Constituțional pentru control juridic. Se pare că apelul a fost auzit de baza ei electorală.

Cum se explică o astfel de subestimare a scorului RN după prima rundă? Potrivit lui Mathieu Gallard, director de cercetare la Ipsos France, „blocarea extremei drepte cu orice preț nu mai funcționează la nivel local: în contextul confruntărilor NUPES/RN, alegătorii Ensemble s-au abținut”. Acest lucru a dus la victorii pentru candidații RN.

Într-un mesaj pe Twitter, Mélanie Vogel, senator Europe Ecologie Les Verts, a acuzat majoritatea prezidențială că pune „un semn egal între extrema dreaptă și NUPES întorcând spatele valorilor republicane”.

Această nouă situație politică îl va forța pe Macron să încheie acorduri cu alte partide pentru a obține o majoritate absolută – punând RN în centrul oricărei noi dinamici parlamentare.