Partidul de guvernământ Rusia Unită a pierdut mai multe mandate în Consiliul municipal din Moscova, relatează agenția rusă de presă RIA, preluată de Reuters.

Conform RIA, Rusia Unită ar urma să obțină 26 din cele 45 de mandate din Consiliul municipal din capitala rusă, suficiente pentru a păstra majoritatea. Formațiunea a pierdut însă multe locuri față de alegerile din 2014, când a obținut 28 de mandate, plus 10 candidați independenți pe care i-a sprijinit. Participarea a fost foarte redusă - în jur de 17%.

Partidul Comunist a luat locuri de la Rusia Unită, câștigând 13 mandate, față de cinci în 2014. Alte două formațiuni, Partidul Iabloko, de opoziţie, şi Partidul Rusia Corectă ar fi câştigat câte trei locuri. 

Deşi local, scrutinul de la Moscova a fost prezentat de proeminentul politician de opoziţie Aleksei Navalnîi şi de aliaţii săi ca o oportunitate pentru o consolidare în faţa partidului Rusia Unită înaintea alegerilor parlamentare din 2021.

Alegerile au avut loc în contextul celor mai ample proteste din Rusia din ultimul  deceniu, proteste declanșate în iulie după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze mai mulți candidaţi ai opoziţiei, pe motiv că aceştia nu au adunat suficiente semnături de la susţinători reali.

Candidaţii excluşi, printre care şi aliaţi ai lui Navalnîi, au denunţat acţiunea, spunând că este un truc folosit pentru a-i opri să câştige locuri în Consiliul muncipal din Moscova. Aleksei Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să voteze tactic în întreaga Rusie pentru candidatul cu cele mai mari şanse de a învinge Rusia Unită.

Candidaţii Rusiei Unite s-au promovat ca independenţi la alegerile din Moscova, în încercarea de a se distanţa de partid, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Alegeri locale sau regionale au avut loc în întreaga Rusie, iar pe rețelele sociale circulă mai multe imagini video cu votanți care îndeasă buletine de vot în urne. 

Cu peste 60% sprijin în sondaje, popularitatea lui Putin e în scădere. Popularitatea Rusiei Unite a avut de suferit, după ce autoritățile ruse au crescut anul trecut vârsta de pensionare, iar veniturile populației scad în mod constant.