Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus miercuri să se organizeze referendumuri, pe data de 4 noiembrie, în teritoriile ucrainene ocupate de forțele ruse, pentru a le alipi Rusiei, titrează La Libre Belgique.

"Donețk, Lugansk și multe alte orașe rusești își vor regăsi în sfârșit locul de origine. Și lumea rusă, divizată astăzi de frontiere formale, își va regăsi întregul", a declarat secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, Andrei Turciak, citat de partid. 

"Ar fi oportun să se organizeze aceste referendumuri, în Donbas și în teritoriile eliberate, pe 4 noiembrie", a adăugat Turciak, citat de agenția de presă Ria Novosti.

Oficialul se referea la regiunile ucrainene Donețk și Lugansk (est), a căror independență Moscova a recunoscut-o chiar înaintea ofensivei sale din 24 februarie, ca și la regiunile Herson și Zaporijjia, pe care armata rusă le ocupă în mare parte.

"Ne vom pregăti pentru această dată concretă", a reacționat, potrivit agențiilor rusești, un oficial al autorităților instalate de Moscova la Herson, Kiril Stremousov.

Data de 4 noiembrie corespunde în Rusia zilei Unității naționale, care comemorează o răscoală populară din secolul al XVII-lea care a alungat forțele de ocupație poloneze din Moscova.

Trupele ruse, care au intrat în Ucraina pe 24 februarie, ocupă bucăți de teritoriu în principal în sudul țării, în special orașul Herson care avea 280.000 de locuitori înainte de război.

Separatiști filoruși controlează cea mai mare parte a regiunilor Donețk și Lugansk, în estul industrial al țării.

Rusia a organizat deja în martie 2014 un referendum în Crimeea, peninsula ucraineană pe care a anexat-o în urma acestui vot și care a fost precedat de o intervenție a forțelor speciale ruse.

Autoritățile de ocupație ruse din Ucraina vorbesc de luni de zile de ideea unui referendum de alipire la Rusia, dar administrația de la Herson a spus luni că votul este incert în perioada imediat următoare din cauza contraofensivei duse actualmente în această regiune de forțele ucrainene.

Rusia a distribuit pașapoarte rusești locuitorilor unor teritorii ocupate din Ucraina după ce o făcuse deja în ultimii ani cu cei din Estul aflat sub controlul separatiștilor.

Sursa: RADOR