Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării și omologul său lituanian, Arvydas Anusauskas, au participat la inaugurarea sediului unei brigăzi de frontieră NATO în Lituania, informează Euronews.

În prezența miniștrilor apărării din Germania și Lituania a avut loc inaugurarea sediului unei brigăzi de frontieră NATO în Lituania. Brigada de frontieră repartizată în Lituania este concepută ca o forță de reacție rapidă de aproximativ 5.000 de oameni gata să reacționeze, așa cum a explicat ministrul apărării lituanian, Arvydas Anusauskas și poate ieși pe teren în zece zile. Amintim că, în cazul Ucrainei, informațiile despre concentrarea forțelor ruse la graniță erau cunoscute de aproape 90 de zile.

NATO speră să creeze în următorii ani mai multe puncte de intervenție de acest tip la frontieră.

Prezența ministrului apărării, Christine Lambrecht, se datorează faptului că Germania conduce această brigadă din 2017 și, așa cum s-a hotărât în ​​cadrul summitului NATO de la Madrid din iunie, majoritatea trupelor alocate brigăzii vor rămâne în Germania, dar, în caz de nevoie, vor avea capacitatea de a fi desfășurate în zece zile.

Cu toate acestea, Lambrecht a spus că întreaga brigadă ar putea fi trimisă la un moment dat în Lituania pentru un exercițiu de familiarizare cu condițiile unui front ipotetic și pentru a exercita interoperabilitatea cu trupele lituaniene.

Începând din august, Germania a trimis tancuri și alte echipamente pentru consolidarea bazei, iar sediul a fost declarat operațional în septembrie.

Cel mai evident compromis a fost stabilirea unui avanpost precum cartierul general lituanian, în timp ce trupele rămân în țările lor de origine, cu excepția exercițiilor în care militarii se vor confrunta în diferitele teatre identificate.

Lambrecht a putut asista la unul dintre aceste exerciții pe terenul de antrenament din Rukla, unde în următoarele câteva săptămâni se vor antrena aproximativ 250 de soldați dintr-un batalion de infanterie germană.

De asemenea, Lambrecht a declarat că Germania se așteaptă ca Lituania și alți aliați NATO să se alăture inițiativei de a institui un sistem îmbunătățit de apărare aeriană.

În august, cancelarul german Olaf Scholz a propus un scut de apărare aeriană pentru nordul și nord-estul Europei, iar deja de săptămâna viitoare va fi semnat un protocol care pune bazele acestei inițiative.

Sursa: RADOR