Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut joi autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, fapt ce reprezintă o lovitură pentru Biserica Ortodoxă Rusă, sub autoritatea căreia se afla biserica din Ucraina.

Acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost discutată la Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol, care s-a desfăşurat în perioada 9-11 octombrie.

Patriarhul Filaret al Kievului a decis ruperea de Biserica Ortodoxă Rusă şi a cerut Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol să recunoască autocefalia Bisericii din Ucraina.

Patriarhul Rusiei s-a opus vehement şi a ameninţat luna trecută că a întrerupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia de Constantinopol din cauza intenţiei de a recunoaşte o Biserică Ortodoxă Ucraineană independentă de Moscova.

În Ucraina există o biserică ataşată Moscovei şi alta fidelă Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa acestei ţări în 1992 şi care nu era recunoscută până în prezent de nicio biserică ortodoxă din lume.