Miniștrii petrolului din 3 state OPEC, Arabia Saudită, Qatar și Venezuela, și ministrul energiei din Rusia au ajuns la un acord privind „înghețarea” producției de țiței la nivelul din ianuarie, atât timp cât și alte țări aderă la această inițiativă.

Anunțul a fost făcut, marți, după o întâlnirea a celor patru miniștri la Doha, relatează BBC Online.

Decizia are ca scop revenirea prețului petrolului, care a scăzut puternic în ultimele luni.

După anunțul surpriză, prețul țițeiului pe piețele internaționale a câștigat circa șase procente, scrie Financial Times, dar a coborât ulterior pe fondul temerilor că alți mari producători, precum Iranul, ar putea să nu se alinieze acordului.

În ultimele 20 de luni, cotația petrolului a scăzut cu peste 70 de procente pe fondul producției ridicate ale marilor state exportatoare.

„Înghețarea (producției) la nivelul lunii ianuarie este o măsură adecvată pentru piață. Nu dorim modificări semnificative ale prețului, vrem să satisfacem cererea. Vrem un preț stabil al țițeiului”, a declarat ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.

Întâlnirea cu ușile închise indică o schimbare de direcție pentru unii producători de petrol, în special Arabia Saudită, care până acum au fost mai interesați în menținerea unei cote din piață, decât de prețuri.

Analistul Fawad Razaqzada de la City Index a spus că decizia a fost primită cu dezamăgire, deoarece mulți sperau că va fi redusă producția și nu „înghețată” la nivelul din ianuarie.

„Pe termen scurt, prețul ar putea fi din nou sub presiune. Cu toate acestea, este un pas în direcția cea bună și, dacă și alți producători importanți de petrol vor lua aceeași decizie, cel puțin va ajuta la prevenirea altor scăderi mari ale prețului petrolului”, a mai spus el.

Olivier Jakob, de la compania de consultanță Petromatrix, a susținut că este prima decizie de gestionare a situației din noiembrie 2014, reprezentând „o schimbare importantă” în politica marilor producători de petrol.

Ministrul petrolului din Venezuela, Eulogio Del Pino, a vizitat, în ultimele săptămâni, producători importanți de petrol pentru a se asigura de sprijinul lor în vederea „înghețării” producției la nivelul actual, în încercarea de a stabiliza prețurile.

După anunțul de marți, Del Pino se duce la Teheran, unde se va întâlni, miercuri, cu miniștrii de resort din Iran și Irak.

În weekend, Iranul a făcut primele exporturi în Europa, după ridicarea sancțiunilor din ianuarie.