Fostul vicepreședinte UKIP, Paul Nuttall, a câștigat, luni, cursa pentru conducerea partidului eurosceptic, urmând să preia puterea de la Nigel Farage, relatează presa britanică.

Membru al Parlamentului European, vicepreședinte al Partidului Independenței timp de șase ani și lector de Istorie, Paul Nuttall, în vârstă de 40 de ani, îl va înlocui pe Nigel Farage la conducerea UKIP după ce a câștigat 62,6% din voturile colegilor de partid.

Nuttall i-a învins pe fostul vicepreședinte Suzanne Evans și pe fostul soldat John Rees-Evans.

Alegerea de luni a noului președinte UKIP este cea de-a doua din acest an, după ce primul câștigător, Diane James, a renunțat la funcția de conducere după doar 18 zile în exercițiu.

În timpul celei de-a doua curse pentru conducerea UKIP, Nigel Farage a asigurat interimar președinția, iar plecarea aliatului președintelui ales al SUA, Donald Trump, riscă să fragilizeze pe termen lung partidul antiimigrație și pro-Brexit, comentează AFP.

Rezultatul votului de luni a fost anunțat de Farage, care a declarat că, campania Brexit a UKIP-ului a fost "inspirația" pentru victoria lui Donald Trump în alegerile din America.

"Brexitul este cel care a condus direct la alegerea lui Donald J Trump la președinția Statelor Unite. Noi am fost inspirația din spatele unei mari părți a câștigului lui", a spus Farage.

"Ultimele luni nu au fost cele mai bune pentru UKIP. PR-ul nostru a fost destul de rău. Și totuși, nu a fost vreo prea mare diferență. Ne-am mutat centrul de greutate pentru politica britanică. Este o realizare destul de mare", a adăugat fostul lider UKIP.

O biografie a lui Paul Nuttall, în propriile sale cuvinte

Cu ce se va diferenția de predecesorul său


"Următorul lider al UKIP va fi în continuare fotografiat cu o halbă în mână. Aceasta va fi doar o halbă de Guinness, nu o bere caldă. Sunt o persoană care merge în puburi. Nigel și cu mine am fost amici de băută timp de mai mulți ani. Oamenii ne-au văzut, probabil, cu halba în mână împreună, dar îmi voi cultiva propria mea imagine."

Despre imaginea stricată a UKIP

"UKIP are în mod evident, o problemă cu femeile. Sondajele de opinie ne spun că, statistic, ne descurcăm mai bine cu barbați decât cu femei. Trebuie să ne asigurăm cumva că vom obține mai multe voturi de la femei. Trebuie să ne îndepărtăm de această idee că UKIP a fost o trupă cu un singur om."

Despre rolul UKIP

"În cazul în care UKIP încetează să mai fie viabilă electoral, în cazul în care începe să scadă din nou în sondaje, atunci nu mai există nici un impuls real pentru ca Guvernul să ne ofere un Brexit real, curat."

Lupta cu Partidul Laburist

"Avem această oportunitate fantastică, pe care n-am mai avut-o înainte în această măsură, să ne mutăm în comunitățile clasei de muncă și să obținem voturi. Cred că în unele din aceste comunități putem înlocui Partidul Laburist în următorii cinci ani și să devenim partidul patriotic al oamenilor muncii."

Patriotismul Laburist

"Aveți un Partid Laburist al cărui lider refuză să cânte imnul național, al cărui secretar străin râde la steag, al cărui cancelar spune lucruri frumoase despre IRA (Irish Republican Army - n.r). Asta nu va suna bine pentru oamenii din clasa muncitoare."

Pedeapsa capitală

"Eu cred în pedeapsa cu moartea pentru ucigașii copiilor... dar numai în cazul în care țara votează asta într-un referendum."

"Englishness"


"Ați văzut o creștere în patriotismul englez. Ați văzut mai multe cruci cu St. George decât oricând înainte. Este ca și cum steagul a fost recuperat de la huliganii din fotbal și de la extrema dreaptă. Cred că acum oamenii încep să se simtă englezi într-un mod în care nu s-au mai simțit probabil de 200 de ani încoace și dacă un partid li se poate alătura, atunci Anglia va face câștiguri mari."

Ambițiile Nigel Farage în SUA

"A găsit aurul. (Nigel - n.r) a fost singurul politician britanic de masă, care a l-a susținut pe Donald Trump. El e singurul, se pare, care are legături reale în administrația președintelui ales. Dacă aș fi fost Guvernul, l-aș folosi. "

Președinția lui Trump

"E un anglofil, el a pus bustul lui Winston Churchill din nou în Biroul Oval, el este pro-Brexit. Cred că avem oportunități fantastice cu această administrație Trump."