Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este acuzat că a cheltuit 25.000 de euro din bugetul instituției europene pentru a închiria un avion privat și a transporta o delegație de nouă persoane de la Bruxelles la Roma, potrivit BBC.

De asemenea, datele dezvăluite de activiștii spanioli de la Access Info și de jurnaliștii belgieni de la Knack arată că utilizarea "taxiului aerian" i-a costat pe comisarii europeni aproape 500.000 de euro doar în perioada ianuarie-februarie 2016, potrivit facturilor de transport și cazare.

Activiștii au publicat o serie de facturi din ianuarie și februarie 2016, care arată că Juncker a avut, de asemenea, o cheltuială de 1.586 lire sterline pentru o călătorie de o noapte la Berlin și una de 659 de lire sterline pentru o singură călătorie spre Parlamentul European de la Strasbourg.

Comisia Europeană a argumentat că aceste cheltuieli respectă regulile Uniunii Europene și sunt verificate anual de către Parlamentul European, potrivit unei purtătoare de cuvânt citate de BBC.

Printre aceste cheltuieli se numără și închirierea unei aeronave private pentru ca o delegație de nouă persoane a lui Jean-Claude Juncker să zboare de la Bruxelles la Roma, unde președintele CE a participat la întâlniri cu fostul premier al Italiei, Matteo Renzi, precum și cu președinții celor două camere din Parlament, mai scrie sursa citată, potrivit News.ro.Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva, a afirmat că avionul privat a fost închiriat pentru că nu exista "un zbor comercial viabil care să se potrivească agendei președintelui" și a subliniat costul zborului de 2.927 euro pe persoană de la Bruxelles la Roma.

Într-o analiză făcută de BBC, jurnaliștii scriu că oficialii apără cu înverșunare acuzațiile cu privire la cât de mult cheltuiesc cei 28 de comisari europeni pentru călătorii.

"Este de datoria lor să promoveze politicile UE în străinătate! Totul se încadrează în reguli! Și Parlamentul European aprobă conturile!", scrie, ironic, BBC, făcând referire la reacțiile Comisiei.

Deși explicația că avionul privat de 25.000 de euro închiriat de Jean-Claude Juncker de la Bruxelles la Roma a fost împărțit cu opt oficiali care nu au avut altă opțiune de a ajunge acolo poate fi una valabilă, jurnaliștii subliniază că însuși regulile specifică, de exemplu, că maximul care poate fi cheltuit pentru o cameră de hotel, pentru o noapte în Letonia, nu poate costa mai mult de 105 euro.

Printre alte costuri menționate se află cele ale vicepreședintelui CE Frans Timmermans, care a cheltuit echivalentul a 6.200 de lire sterline pentru călătorii în două luni. În comparație, documente din Marea Britanie arată că, de exemplu, ministrul pentru Brexit, David Davis, a cheltuit 10.576 de lire sterline pe o perioadă similară.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva, a susținut că zborurile cu "taxiurile aeriene" sunt o "muncă grea", pentru că oficialii europeni trebuie să "citească documente și să marcheze puncte importante".

"Cred că vei fi dezamăgit cu privire la experiența de zbor", a declarat Andreeva.

Printre alte cheltuieli detaliate, se află cele ale șefului diplomației europene, Federica Mogherini, care a cheltuit 75.000 de euro (67.700 de lire sterline) pentru o deplasare din Azerbaidjan în Armenia.

Activiștii au petrecut câțiva ani încercând să obțină informații detaliate despre cheltuielile funcționarilor, comisia argumentând că o colaționare ar reprezinta o povară administrativă prea mare.

"Scandalos!"

Europarlamentarul britanic Nigel Farage, ale cărui cheltuieli au fost controlate în trecut, a declarat că faptul că Jean-Claude Juncker a utilizat un avion privat în defavoarea unei opțiuni comerciale este "scandalos" și că acest lucru demonstrează încă odată "de ce Marea Britanie trebuie să se decupleze de deșeurile cronice de la Bruxelles".

"Scandalos! Juncker, care cheltuiește 27 de mii de euro pe un avion privat, pe cheltuiala contribuabililor. Este clar mult prea mult, mai ales când sunt disponibile multe zboruri normale", a spus Farage.

Folosirea avioanelor private de către președintele Comisiei Europene nu a ajuns pentru prima dată în presă joi. Anul trecut, s-a constatat că Juncker folosește o flotă de avioane pentru a călători între Bruxelles și Strasbourg, iar operațiunea în valoare de 11,3 milioane de lire sterline pe an, sub conducerea UE Force One, se alătură sumei de 200.000 de lire sterline pe care Parlamentul European o cheltuie pentru a-și închiria două trenuri pentru a tranporta pe deputații europeni între capitala belgiană și sediul francez. În plus, chiar luna trecută a fost făcut public faptul că CE a cheltuit 57.000 de lire sterline pe un avion privat - sau un "taxi aerian" așa cum este numit de europarlamentari - pentru a-l duce pe Juncker de la Bruxelles la o întâlnire în Turcia, amintește Express.co.uk.