Azerbaidjan a deschis recent o ambasadă în Israel, iar ministrul de Externe și președintele Israelului au călătorit la Baku, în ultimele luni.

Azerbaidjan este un partener strategic al Israelului, cele două țări consolidându-și legăturile în ultimele trei decenii, a declarat Khazar Ibrahim, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Statele Unite, la Conferința anuală a ziarului The Jerusalem Post, de la New York.

Este un parteneriat care implică o varietate de aspecte importante, inclusiv securitatea cibernetică și exportul de petrol și gaze naturale azere, care acum reprezintă jumătate din cererea Israelului. „Nu este doar o afacere, așa credem că ar trebui și trebuie să acționeze prietenii”, a spus Ibrahim.

Azerbaidjan a deschis recent o ambasadă în Israel, iar ministrul de Externe și președintele Israelului au vizitat Baku în ultimele săptămâni. Ibrahim a caracterizat deschiderea ambasadei drept o mare realizare și a comparat procesul diplomatic cu gastronomia, afirmând că relațiile au fost „gătite lent”, ceea ce înseamnă că beneficiază de o experiență îndelungată, până în acest an.

Tensiuni Azerbaidjan-Iran

Tensiunile dintre Azerbaidjan și Iran au crescut în ultimele luni, ca urmare a unui atac asupra Ambasadei Azerbaidjanului la Teheran și a unei tentative de asasinat împotriva unui membru al Parlamentului Azerbaidjanului.

Ambasadorul a subliniat că nu a existat nicio reacție oficială a Iranului la atacul asupra Ambasadei.

„Iranul încearcă să dea vina pe noi pentru multe lucruri”, a spus Ibrahim. „Este clar [că] parteneriatul Israel - Azerbaidjan este bazat pe interese naționale și pe valori comune pentru viitor. Nu este îndreptat împotriva niciunei țări. Deci, dacă cineva face calcule greșite sau are intenții rele, nu este vina noastră”.

Ambasadorul a fost intervievat de Maayan Hoffman, directorul general adjunct pentru strategie și inovare al Jerusalem Post. El a fost întrebat despre cooperarea recentă în domeniul securității cibernetice și a spus că Israelul și Azerbaidjanul au o cooperare vastă în multe domenii.

El a menționat, de asemenea, că Technion a contribuit la înființarea unui Centru de securitate cibernetică în Azerbaidjan. „Este semnificativ, învățăm de la cei mai buni și Israelul este cel mai bun, iar la acest centru prietenii israelieni ne vor ajuta să pregătim 1.000 de specialiști în securitate cibernetică, în trei ani”, a spus el. Scopul este de a pregăti formatorii, a remarcat el. Aceasta înseamnă că acești specialiști vor continua să instruiască localnicii.

De asemenea, Baku joacă în prezent un rol cheie nu numai în a furniza gaze naturale și petrol Israelului, ci și Europei și UE, a spus diplomatul. El estimează că, până în 2027, Azerbaidjanul poate dubla aceste exporturi de gaze naturale.

„În plus, lucrăm la sursele regenerabile”, a spus el. Aceasta include investiții în energia eoliană și solară, iar Azerbaidjanul dezvoltă un cablu submarin pentru energie electrică ce va trece prin Georgia, pe sub Marea Neagră, până în România și Ungaria.

Ambasadorul Ibrahim a lăudat, de asemenea, Israelul și Azerbaidjanul pentru că sunt actori internaționali responsabili. El a spus că parteneriatul și cooperarea cu Israelul nu sunt îndreptate împotriva nimănui, „este o viziune pentru viitor, bazată pe valori comune”, a spus el.

El a menționat, de asemenea, importanța comunității evreiești din Azerbaidjan, despre care a spus că este a doua cea mai veche comunitate din afara Ierusalimului și cea mai mare din lumea musulmană.„Trăiască prietenia dintre Azerbaidjan și statul Israel”, a exclamat el.

Sursa: RADOR