PE cere statelor UE să accelereze relocarea refugiaților. România a primit 568 din cei 4.180 alocați
Statele UE trebuie să își îndeplinească obligațiile de a lua azilanți din Grecia și Italia, prioritate având minorii neînsoțiți, potrivit unei rezoluții a PE. România se numără printre statele care au preluat foarte puțini refugiați.
- Finlanda și Malta sunt singurele state membre la zi cu țintele lor.
- Comisia Europeană trebuie să ia în calcul proceduri de atenționare.
- Măsurile de relocare trebuie extinse până la reformarea sistemului de azil "Dublin".
Eurodeputații au condamnat joi faptul că, deși au agreat să mute 160.000 de refugiați din Grecia și Italia până în septembrie 2017, statele membre UE au relocat doar 11% din obligațiile lor totale (18,770 persoane la 16 mai).
Parlamentul European consideră lipsa de solidaritate și de împărțire a responsabilității ca fiind dezamăgitoare.
Rezoluția adoptată cu 398 de voturi "pentru", 134 "împotrivă" și 41 abțineri, cere statelor membre să-și respecte angajamentele și să prioritizeze relocarea copiilor fără familie și a altor categorii de azilanți vulnerabile.
Europarlamentarii subliniază că "doar un singur minor neînsoțit a fost relocat până acum".
Ei critică un număr de state membre pentru "preferințele foarte restrictive și discriminatorii", cum ar fi acordarea relocării doar mamelor singure sau excluderea aplicanților din anumite grupuri naționale, cum ar fi Eritreea, precum și utilizarea unor verificări de securitate foarte extinse.
"Cele mai multe state se află în urmă cu țintele lor. Patru au relocat foarte puțin, iar două nu au participat deloc",
au atras atenția eurodeputații, precizând că, în eventualitatea în care nu și-au atins țintele de relocare până în septembrie, statele UE vor continua să transfere aplicanți eligibili.
Totodată, PE propune extinderea schemei de relocare până când se va adopta noul regulament Dublin privind azilul.
România trebuie să intensifice ritmul primirii refugiaților
Marți, Comisia Europeană a menționat România printre statele membre ale UE cărora le solicită să intensifice ritmul primirii refugiaților, conform cotelor obligatorii decise în septembrie 2015, dar a evidențiat totodată că Bucureștiul se pregătește să preia în scurt timp refugiați direct din Turcia, în baza acordului încheiat de UE cu Ankara, scrie Agerpres.
În prezentarea celui de-al 12-lea raport privind stadiul implementării cotelor obligatorii de refugiați, Comisia notează că în perioada scursă de la publicarea ultimului raport încă 2.078 de refugiați au fost relocați în statele UE (1.368 din taberele din Grecia și 710 din cele din Italia), astfel că la data de 12 mai numărul total al refugiaților redistribuiți conform acestui mecanism a ajuns la 18.418.
Deși numărul relocărilor este în continuare foarte departe de aceste ținte, Comisia notează ''progrese'' în implementarea mecanismului. Singurele state din UE care nu au primit niciun refugiat sunt Austria, Ungaria și Polonia, cele două din urmă fiind acum amenințate cu proceduri de infringement.
Potrivit datelor prezentate marți de executivul comunitar, până în prezent România a preluat conform cotelor obligatorii 568 de refugiați (respectiv 523 din taberele din Grecia și 45 din cele din Italia). Cota alocată României este de 4.180 de refugiați.
Background
Ca urmare a crizelor serioase de migranți și refugiați în vara anului 2015, UE a adoptat două decizii de urgență de relocare a mii de refugiați. 160 000 de azilanți cu mari șanse de a primi statutul de refugiat din Grecia și Italia urmau a fi relocați până în septembrie 2017 către alte state membre unde le-ar fi fost procesate cererile de azil.
Într-o altă decizie aprobată de Consiliu în septembrie 2016, la care Parlamentul s-a opus, statele membre au decis ca 54 000 dintre cele 160 000 de locuri să fie utilizate pentru acceptarea refugiaților sirieni din Turcia, ca parte a acordului de migrație UE-Turcia, mai degrabă decât din Italia sau Grecia.
Conform datelor UNHCR, în jur de 50 000 de azilanți sunt încă în Grecia, iar Italia se confruntă cu un nou record în 2016 de 181 436 nou sosiți.
Comentarii