Președintele bolivian, Evo Morales, a demisionat duminică după ce s-a aflat la putere aproape 14 ani, pe fondul protestelor declanșate în urma realegerii sale controversate de luna trecută, relatează BBC Online.

Șeful armatei i-a cerut demisia de dragul stabilității țării, după ce s-au descoperit nereguli la alegeri. Morales a susținut că e victima unei lovituri de stat și a explicat că pleacă pentru a proteja familiile aliaților politici, după ce locuințele acestora au fost incendiate.

Într-un discurs televizat, Evo Morales (60 de ani) le-a cerut protestatarilor să ”oprească atacurile asupra fraților și surorilor”.

Numeroși bolivieni au sărbătorit demisia președintelui pe străzile din capitala La Paz și din alte orașe.

După ce protestatarii i-au incendiat o casă, președintele Adunării Naționale, Victor Borda, a demisionat și el. Exemplul său a fost urmat de circa zece deputați și de ministrul minelor, César Navarro.

Scrutinul din 20 octombrie s-a soldat cu realegerea lui Evo Morales pentru un al patrulea mandat până în 2025.

El a putut candida pentru un al patrulea mandat consecutiv după ce Curtea Constituțională a decis să renunțe la limita de trei mandate. Decizia Curții a fost însă respinsă de bolivieni în cadrul unui referendum din februarie 2016. 

Realegerea sa a declanșat proteste ample în urma informațiilor privind fraudele electorale. Cel puțin trei persoane au murit în timpul confruntărilor cu forțele de ordine.