Statele Unite afirmă că, în pofida incidentului provocat de doborârea unei drone în Marea Neagră, Washingtonul nu va pune capăt zborurilor sale de supraveghere, scrie The New York Times.

Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, a declarat miercuri că Statele Unite își vor continua zborurile de supraveghere după ce o dronă americană a fost lovită de un avion rusesc, fiind ulterior doborâtă în Marea Neagră.

"Să fie clar: Statele Unite vor continua să lanseze zboruri oriunde în spațiul aerian, în conformitate cu legea", a declarat Austin la începutul unei întrevederi video avute cu circa 50 dintre țările care sprijină eforturile Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

"Acest episod întâmplător se înscrie în cadrul obișnuitelor acțiuni agresive și riscante ale piloților ruși în spațiul aerian internațional", a spus Austin, care a avut o discuție - după luni bune - cu omologul rus, Serghei Șoigu.

"Rusia este cea care trebuie să-și folosească avioanele militare în condiții de siguranță și în mod profesionist".

Incidentul – primul contact "fizic" cunoscut până acum între armatele Rusiei și Statelor Unite de la începutul războiului din Ucraina - a agravat tensiunile dintre cele două superputeri, ambele tabere acuzându-se reciproc.

Statele Unite și Ucraina au declarat că o dronă americană, de tip MQ-9 Reaper, zbura în spațiul aerian internațional în cadrul unei misiuni de supraveghere și de recunoaștere de rutină. Oficialii americani și ucraineni au spus că ar fi existat un schimb de informații pe tema unor astfel de misiuni, în special din cauza pericolului reprezentat de vasele de război și de submarinele rusești din Marea Neagră.

Rusia nu a recunoscut că vreun avion de-al său ar fi lovit drona în cursul zilei de marți. Pentagonul a acuzat Rusia de neglijență, afirmând că niște avioane rusești au aruncat combustibil pe drona americană, obligându-i ulterior pe operatorii americani să o facă să se prăbușească în Marea Negară, în sud-estul Peninsulei Crimeea, ocupată de ruși.

"Asemenea acțiuni inacceptabile ale armatei SUA în apropierea frontierelor noastre provoacă îngrijorare", a declarat Anatolii Antonov, ambasadorul rus în SUA, potrivit agenției de stat rusești Tass. El a fost convocat la Departamentul de Stat ca să primească obiecțiile oficiale ale SUA pe tema doborârii dronei. "Considerăm drept explicit ostile orice acțiuni în care sunt implicate armata și armamentul american", a mai spus diplomatul.

Oficialii ucraineni au sus că drona americană ar fi căzut în apele din sud-estul Insulei Șerpilor, la aproximativ 20 de kilometri de coasta ucraineană. Pentagonul a refuzat să precizeze dacă intenționează recuperarea dronei.

"Marea Neagră nu e o mare internă a Rusiei", a declarat pe postul național de televiziune Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene. România și Turcia, membre ale NATO, au și ele porturi la Marea Neagră.

Ihnat a mai spus că rămâne la latitudinea oficialilor americani să comenteze detaliile incidentului, dar acesta poartă amprenta agresiunii ruse.

Pentagonul a declarat că incidentul e un exemplu al incompetenței rușilor. Oficialii americani au precizat că nu cred că rușii intenționau să lovească drona cu avionul lor – o acțiune riscantă care ar fi pus în pericol și avionul rusesc.

"Acest incident demonstrează nu doar incompetență, ci și o lipsă de siguranță și de profesionalism", se arată într-o declarație a Comandamentului Militar American din Europa.

John F. Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat că incidentul este "demn de luat în considerație, întrucât el demonstrează cât de lipsit de precizie și de profesionalism a fost".

Alți oficiali americani au spus că nu consideră că cele întâmplate ar releva o strategie mai amplă vizând hârțuirea avioanelor de recunoaștere ale SUA sau ale NATO, un oficial subliniind că, sub nicio formă, nu este vorba despre o "mișcare concentrată de șah" din partea Rusiei.

Sursa: RADOR