Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților NATO ca, în cazul în care încă nu sunt pregătiți să aloce mai mult armament în vederea apărării, să doboare rachetele rusești, relatează The Independent.

Președintele Zelenski a lansat această rugăminte cerând, totodată, aliaților din NATO să-și sporească ajutorul militar alocat țării sale, având în vedere că Rusia exercită presiuni asupra Ucrainei de-a lungul frontului din nord-estul, estul și sudul țării.

"Puteți face asta chiar acum? Bine, acum, revenind la avioanele pe care le dețineți în țările NATO învecinate: lansați-le… doborâți obiectivele, apărați-I pe civili”, a spus el.


Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, le cere și ea aliaților NATO să ofere Kievului cât mai mult de armament în vederea apărării

Altminteri, ministrul german de externe a vizitat Kievul, aceasta fiind cea mai recentă ilustrare a eforturilor pe care partenerii occidentali le depun în sprijinul Ucrainei, deși livrările promise de armament și de muniții, din partea unor țări membre NATO precum Germania, au fost lente, făcând ca Ucraina să fie vulnerabilă în fața recentelor atacuri ale rușilor în anumite zone de pe linia frontului.

Annalena Baerbock a reiterat apelul Berlinului adresat partenerilor, cerându-le să trimită mai multă aparatură de apărare, având în vedere că Rusia împânzește Ucraina cu obuze, bombe și rachete.

Germania va avea nevoie de un buget mai mare ca să poată sprijini Ucraina

Anul acesta, Germania și-a redus ajutorul militar alocat Ucrainei, volumul total atingând aproximativ 7 miliarde euro ($ 7,61 miliarde), după cum a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, în cursul unei vizite efectuate la baza aeriană Lielvarde din Letonia.


„Dacă vrem să facem mai mult, avem nevoie de mai mulți bani”, a spus Pistorius.

Germania este gata să sprijine planul SUA vizând înghețarea unor active rusești în vederea trimiterii în Ucraina a unui ajutor în valoare de $50 miliarde.

O serie de surse au declarat pe canalul Bloomberg că Statele Unite și UE sunt pe cale să convină un asemenea acord.

Tratativele pe tema acordului ar urma să fie principalul subiect al reuniunii miniștrilor de finanțe din cadrul Grupului celor Șapte (G7), programată în Italia, săptămâna viitoare.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA